06.07.2010 15:06

ЕК: 136 представителства ще има ЕС по света

Видян 1327 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Промените на Лисабонския договор са по-големи, отколкото си ги представяме, каза Жерард Сабатил от дирекция "Външна политика" на Европейската комисия.


Новите инструменти ни дават големи възможности, но не е все още ясно как ще ги използваме. Те все още зависят от политическата воля на нашите министри. Вече няма да имаме извинението, че нямаме инструменти за външната политика на Съюза, обясни Жерард Сабатил. Три са предизвикателствата пред външната политика на ЕС след приемането на Лисабонския договор: регионалните конфликти Иран, Ирак, Близкия Изток, дори Балканите – това са първа категория предизвикателства. Втората са глобалните – борбата с тероризма, а третата са т.нар. мечи предизвикателства – проблемите на кризата, миграцията, въпросите на климата и т.н.. За да решаваме проблемите зависи от политическата ни воля, защото имаме инструментите, дадени ни от Лисабонския договор. Нямаме общностна политика във външната ни политика, както е в икономическата, но вървим натам, добави Сабатил. В тази връзка имаме възможност да влизаме в международни общности без да се крием зад една или друга държава. От първи декември влизаме самостоятелно като представителство на ЕС в ООН. По отношение на сигурността някои държави-членки могат да зaстанат по-напред отколкото други и няколко държави да съберат гласове и да проявят инициативност. Става дума за сътрудничество, на пример създаване на обща армия. Това засилва и стълба НАТО, коментира още Жерард Сабатил. Подобна възможност създава по-голяма сигурност на Европа. По принцип Съветът решава в единодушие, но има възможност и за квалифицирано мнозинство.
По отношение на икономическата страна на Лисабонския договор вече има възможност ЕС да е страна по договор с трети страни. Имаше обвинения към ЕС, че не се грижи достатъчно за бедните страни, но тезата досега беше, че техните правителства не са добри. В бъдеще във Фонда за развитие ще бъде включен бюджет в този контекст и ще видим дали това ще стане възможно като планиране на средства още при следващото одобрение на новите бюджети, посочи Сабатил. След Лисабонския договор обща рамка има и вътрешният ред и то особено в посоката на миграцията и съхраняването на външните граница. ЕС става постоянен член на Хартата за правата на човека. За първи път хуманитарната помощ е със собствена политика и се надяваме, че ще бъдем по-подготвени при природни или индустриални бедствия, изреди някои от предизвикателствата пред ЕС експертът от дирекция "Външни отношения" на ЕК. Имаме вече тройно представителство – Баронеса Катрин Аштън ръководи външните министри.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 16 юни 21:00ч.

Който оцелее ще разказва

Режисьор: Сет Макфарлан
В ролите: Евън Джоунс, Уес Стъди, Сара Силверман, Джовани Рибизи, Сет Макфарлан, Нийл Патрик Харис, Лиам Нийсън, Чарлийз Терон, Аманда Сайфред

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

близнаци