Свързани новини

04.04.2017 16:53

ЕК: Незаконни са договорите с американските ТЕЦ-ове, Борисов 2 скрил

Видян 6239 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Европейската комисия е установила, че договорите с т.нар. американски централи - КонтурГлобал и AES Гълъбово, са държавна помощ, но не се е произнесла по въпроса дали става въпрос за регламентирана или нерегламентирана помощ. Това се е случило през есента на миналата година при кабинета Борисов 2, но е скрито. Вследствие на констатацията си ЕК е препоръчала България и собствениците на двете централи да започнат преговори за промяна на някои клаузи в договорите, но не е ставало въпрос за прекратяването на тези договори”, обясни пред OFFNews председателят на КЕВР Иван Иванов по повод информацията на Велизар Енчев за среща на българска делегация с представители на двете централи в края на миналата година за преговори за прекратяване на договорите с тях. Всъщност, първи за спешната командировка в Брюксел писа 19 минути още, когато се разиграваха събитията. Както и за голямото притеснение на Томислав Дончев като ресорно вице в Борисов 2.



Според Иванов ЕК е стигнала до извода, че договорите с американските централи са държавна помощ, през есента на миналата година, преди оставката на правителството на Бойко Борисов. Иванов посочи, че няма информация да са се провели такива преговори - след оставката на правителството или при служебното правителство.
Енергийният регулатор изпрати запитване по казуса с договорите на двете централи още през лятото на 2014 година и оттогава се изчаква окончателното мнение на Брюксел по въпроса. Оказването на държавна помощ, ако не е изрично поискано от страната  членка, а България не го е правила, е незаконно в Европейския съюз. Освен, че за 14 г. платихме милиарди на американските ТЕЦ-ове, което на практика фалира НЕК и БЕХ, изтеглили заради тях кредити от 2,2 млрд.лв. само през миналата 2016 г., за незаконната държавна помощ ЕК налага огромни глоби на държавите – това ще бъда нови стотици милиони. Всичко това се плаща от българските абонати на ток, посредством завишаване на цените.



През декември миналата година зам.-министърът на енергетиката Николай Николов, който е съпруг на съдружничката по кантора на Радан Кънев, обяви, че при прекратяване на договорите с американските централи България ще трябва да плати неустойки, които може да са в размер на 3 млрд. лева.
Приемането на споразумението СЕТА, все още нератифицирано от бг парламента, обаче би означавало България практически да не може да разтрогне договора за единия от ТЕЦ-овете, който е канадски.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби

Това е подходящ момент да се съсредоточите върху изграждането на силни

Това е подходящ момент да се съсредоточите върху