Електрическите автомобили печелят в голяма част от Европа макар и малко по малко.

Свързани новини

13.06.2024 11:15

Електромобилите в България са се увеличили двойно за 15 месеца

Видян 427 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Електрическите автомобили печелят в голяма част от Европа макар и малко по малко. Швеция, Норвегия, Дания, Германия и страните от Бенелюкс са сред „локомотивите“ на Стария континент по отношение на навлизането на превозни средства с нулеви емисии, но не всички пазари напредват със същата скорост.

Такъв е случаят с Испания и Италия, където високите разходи за покупка (в сравнение със застоялите заплати от десетилетия), намалена автономия и със сигурност подобрима инфраструктура предотвратяват бърз електрически преход. Но ситуацията е по-лоша в други европейски страни, където продажбите на електрически автомобили представляват минимална част от регистрирания пазар на автомобили. И България е сред тях, сочи проучване, проведено от уебсайта vignettecroatia.com.

Изследването се основава на данните от 2022 г., предоставени от Eurostat, и анализира 10-те страни с най-нисък брой електрически автомобили. На първо място е Босна и Херцеговина, където на един милион автомобили в цялата страна са записани 138 електрически автомобила, което представлява дял от 0,01%.

Ситуацията не е много по-добра в Северна Македония, където през 2022 г. са продадени 190 автомобила без емисии, докато общият брой е 483 482 коли. България също попада в Топ 10, като е на 8-а позиция с 6293 електрически коли. По това време в страната са регистрирани общо 2 896 777 автомобила, което означава, че електрическите са 0,22%.

Интересното е, че само 15 месеца по-късно броят на електромобилите у нас се е увеличил двойно. Според Open Data BG през март тази година те са били 13 466, като по това време общият брой автомобили у нас е 3 007 920. А това означава и двойно увеличение на дяла на електрическите коли (0,45%).



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Днес може да се отвори интересна възможност

Днес може да се отвори интересна възможност, като