Свързани новини

18.11.2011 17:37

ЕС: Годишно 25 000 човека умират от бактерии-убийци

Видян 6395 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейският съюз предупреди за рязко нарастване на смъртните случаи причинени от бактерии, които придобиват устойчивост към антибиотици като до момента тревожната статистика е за над 25 000 смъртни случая годишно, информира бТВ.


Според здравния комисар Джон Дали са необходими бързи действия, ако не искаме да загубим антимикробните лекарства за хора и животни. Има опасност те просто да престанат да действат.


България е близо до челната десетка от страните на Стария континент по прием на антибиотици. Прекомерната им употреба в световен мащаб става все по-сериозен проблем.


Възможен ли е живот без антибиотици? Отговорът е "да". В битката с бактериите има и българска следа. Мирослав Рангелов е човекът, който е посветил живота си на органичната и аналитична химия. На финалната права е да открие панацеята за инфекциозните болести.


Това не става с познатите пипети и капкомери, а с помощта на суперкомпютър, който обработва по два потока от данни с двойна точност, с плаваща запетая. С други думи - с тази машина може виртуално да видим как работи рибозомата.


„Ако знаем разликите между бактериалната рибозома и еокариотната рибозома, която е човешката, то тогава много точно можем да се прицелим и да направим много по-силно антибактериално средство”, смята Мирослав Рангелов.


В проучването участват 22 държави и България. Ученият се надява до година-две заедно с колегите си да открият тайния начин на живот на рибозомата. Това ще помогне в битката с всички изменящи се бактерии - туберколоза, пневмония, инфекциите, и ще замени познатите антибиотици, към които човешкият организъм става все по резистентен.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

водолей