20.05.2009 08:59

ЕС и Китай в конфликт заради Далай Лама

Видян 1627 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На срещата на високо равнище между ЕС и Китай днес, напрежението заради Далай Лама ще хвърли сянка върху преговорите, съобщи БГНЕС.


Европейката делегация ще бъде под председателството на президента Вацлав Клаус, а китайската делегация ще бъде оглавявана от премиера Вън Цзябао. Срещата беше насрочена за декември миналата година, когато ротационен председател на ЕС беше Франция. Пекин отказа уговорката в знак на протест, след среща на френския президент Никола Саркози и тибетския духовен учител Далай Лама в Полша. След като Франция предаде председателството, отношенията с Китай се затоплиха, но проблемът за Далай Лама остава слаба точка в отношенията, особено предвид предстоящата му европейска обиколка през идните седмици.


В навечерието на срещата говорителят на китайското външно министерство Ма Джаосю отново подчерта, че Далай Лама се бори за независим Тибет, въпреки годините, през които будисткият религиозен водач продължава да отрича тези обвинения. "Истинските намерения на Далай Лама при посещението на други страни е да подкрепя каузата на тибетската независимост и да разрушава приятелските отношения между Китай и съответните страни", заяви Ма. "Китайското правителство твърдо се противопоставя на въвличането на Далай Лама в сепаратистка дейност в която и да е страна и в каквато и да било роля".


Очаква се двете страни да се фокусират върху по-малко конфликтни проблеми като икономическата криза и промените в климата, макар че и те си имат точки на конфликт. Двете страни трябва да подпишат партньорски споразумения за науката и технологиите, екологичната енергия и сътрудничеството на малки и средни предприятия. Китай е най-големият търговски партньор на Европа след САЩ. Human Rights Watch призова европейските лидери да окажат натиск върху Китай да уважава своите международни задължения за човешките права и да не се фокусират само върху бизнес-проблемите, като окачестви подобно отношение като грешка. "Без върховенство на закона и уважение към основните човешки права Китай просто не може да стане по-добър партньор за ЕС".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

скорпион

Абсолютно безстрашно днес ще се противопоставяте на нормите

Абсолютно безстрашно днес ще се противопоставяте на