Лидерите на ЕС официално номинираха министър-председателя на Естония Кая Калас за заместник на Жозеп Борел като първи дипломат на блока. Калас е известна с ястребовата си позиция по отношение на Русия и е един от най-откровените привърженици на по-строги санкции срещу Москва.

Свързани новини

28.06.2024 10:47

ЕС номинира Кая Калас за следващ топ дипломат на блока

Видян 281 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Лидерите на ЕС официално номинираха министър-председателя на Естония Кая Калас за заместник на Жозеп Борел като първи дипломат на блока. Калас е известна с ястребовата си позиция по отношение на Русия и е един от най-откровените привърженици на по-строги санкции срещу Москва.

Лидерите също така подкрепиха Урсула фон дер Лайен за трети петгодишен мандат като председател на Европейската комисия и определиха бившия външен министър на Португалия Антонио Коща за нов председател на Европейския съвет.

Номинациите на Калас и Фон дер Лайен не са окончателни и изискват одобрение от Европейския парламент при гласуване следващия месец. Коста обаче е избран автоматично от лидерите на 27-те държави членки.

Евронюз цитира два източника, според които италианският министър-председател Джорджия Мелони е гласувала против Калас, а унгарският министър-председател Виктор Орбан се е въздържал.


В публикация в X (бившия Twitter) Калас пише, че евентуалният нов пост ще бъде "огромна отговорност в този момент на геополитическо напрежение".


Войната в Европа, нарастващата нестабилност в съседните страни и в световен мащаб са основните предизвикателства пред европейската външна политика", пише тя и обещава да "работи за постигане на единство на ЕС" и да "защитава интересите и ценностите на ЕС в променения геополитически контекст".

Калас неведнъж е призовавала за по-строги санкции срещу Москва и е подкрепяла идеята за използване на замразени руски активи за финансиране на помощта за Киев. През май парламентът на Естония прие закон, който позволява използването на запорирани руски активи за финансиране на възстановяването на Украйна.

Тя призова ЕС да увеличи доставките на оръжия за Украйна и да увеличи собствения отбранителен капацитет на блока. "Нашата цел трябва да бъде да произвеждаме повече боеприпаси от Русия", заяви естонският министър-председател през март.

По-рано тази година Русия включи Калас в черния списък и издаде заповед за ареста ѝ, позовавайки се на "враждебна политика спрямо Русия.


 Пламен Валентинов



 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

стрелец