Андрей Ковачев, ЕНП, пред студенти от специалностите Национална сигурност и Информационни технологии
01/02

Свързани новини

23.10.2023 14:52

EС първи взе мерки срещу безконтролните соц. мрежи: Евродепутатът А. Ковачев

Видян 2680 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Европейският съюз със специален Акт – закон, стана първата голяма международна организация, която взе нормативни мерки срещу безконтролните социални мрежи и имахме нарочни дебати в Страсбург тези дни по темата. Не ограничаваме свободата на словото, за нея неотдавна приехме друг Акт, но искаме да попречим на дезинформацията, сеенето на омраза и другите негативни фактори, които за съжаление са част от виртуалната среда и в Мета (ФБ), и в Х (Туитър)”, съобщи пред студенти от специалностите Национална сигурност и Информационни технологии на УниБит евродепутатът Андрей Ковачев, ЕНП.


 Той е и член на ресорната комисия в Европарламента, която се занимава с тези въпроси. Срещата и дискусията му със студентите беше част от проекта на европейската образователна програма Eразъм+ на Сдружение Победа сега, озаглавен: Противодействие срещу етичните и психологическите проблеми, предизвикани от информационното пресищане в социалните мрежи на младите българи в обстановка на световна медийна война.


Андрей Ковачев разказа на бъдещите специалисти по киберсигурност как функционират фермите за тролове в неприятелски страни и засегна темата за изкуствения интелект, който ще направи борбата с дезинформацията и фалшивите новини още по-голямо предизвикателство. Но посочи и прогнозата на ЕК, че професиите, свързани с тази проблематика до 2035 г. ще бъдат най-перспективните у нас и в цяла Европа, което е отлична новина за тяхната реализация след дипломирането им.



От страна на организаторите беше изнесена най-актуалната статистика, според която от 240 млрд. хакерски атаки, над половината са насочени към държавите от ЕС и НАТО, както сочи годишният доклад за сигурността, представен от Майкрософт миналата седмица. Над 40% са младите хора, жертви на финансови и любовни измами в мрежите, а популярните фишинги по мейловете и ФБ са едно от най-използваните оръжия на севернокорейската „нет-армия”, за да финансира подривните си хакерски операции за проникване в лични и обществени бази данни и за дезинформиране в Евросъюза.


В дискусията се включиха и преподаватели в Университета по библиотекознание и информационни технологии. Като например проф. Ковачева разказа за 20-годишната си работа върху темата за психологическото въздействие на интернет и социалните мрежи над младите хора и как се използва този инструмент.


В края стана дума и за дигиталния детокс, който е противоотровата за информационното пресищане със смартустройства, на което средно по 11 часа на ден сме изложени, получавайки над 10000 съобщения от различен род и характер.



Юри Пулчев


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 23.10.2023 16:28

    Най- напред ЕС да се погрижи да приложат правила, които не позволява на Facebook, и другите мрежи да публикуват спонсорирани реклами, които много често са от фалшиви фирми.Измамите от подабни са стотици ! Самият аз загубих 70 долара от такава. Излишно занимавах ГДБОП, прокуратура безрезултатно. Не заради не голямата сума, а предвид огромната обществена опасност да пострадат много хора ! В момента Facebook е пълен с такива реклами ! Ясно е Марк Зукърбърг за чия сметка богатее ! ...

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сутринта ще Ви води любопитството

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Сутринта ще Ви води любопитството и желание за