19 ЕС ще принуди Германия и Турция да решат спора за дюнера | | 19min.media
01.10.2024 11:47

ЕС ще принуди Германия и Турция да решат спора за дюнера

Видян 627 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

ЕС може да накара Анкара и Берлин да прекратят дългогодишния си спор за статута на дюнер кебапа - основна храна от турски произход, изключително популярна в Германия, съобщава The Economist. Според изданието Европейската комисия ще даде на двете страни шест месеца, за да постигнат компромис или да решат съдбата на дюнера.

Спорът около дюнера започна преди две години, когато Анкара подаде молба до ЕС ястието да бъде регистрирано като турски специалитет, наред с италианската неаполитанска пица или испанската хамон серано. Макар че Турция не е член на ЕС, блокът разполага със схема за гарантирани традиционни специалитети (ГТС), която позволява на държавите членки или на трети страни да кандидатстват за защита на традиционни хранителни продукти. Ако получи статут на ХТСХ, донерът ще трябва да се приготвя по спецификациите, установени от Анкара в целия ЕС.

През април Брюксел издаде предварително споразумение за регистрация на ястието за Турция и публикува кандидатурата на Анкара на официалния си уебсайт. Германия обаче, където дюнер кебапът е станал изключително популярен, след като е бил въведен от турските имигранти през 70-те години на миналия век, бързо подаде възражение. Берлин се противопостави на някои подробности в кандидатурата, като например видовете месо и други съставки. През лятото той неколкократно изтъкна, че предоставянето на статут на ХТСХ на Анкара ще повлияе на местното производство на месо и може да доведе до повишаване на цената на ястието.


Според съобщенията Европейската комисия е получила 11 възражения срещу турската оферта. Очакваше се тя да реши дали те са основателни до 24 септември, но досега не е обявила решението си. Ако Брюксел счете жалбите за основателни, според съобщенията се очаква да даде на Берлин и Анкара шест месеца, за да разрешат различията си. Ако те не успеят да го направят, той ще вземе решение относно кандидатурата на Турция.

Германският министър на земеделието и храните Джем Оздемир, който е от турски произход, по-рано заяви, че този ход ще бъде „намеса на германския пазар с осезаемо икономическо въздействие“.

„[Кебапът] принадлежи на Германия. Всеки трябва да може да приготвя и да яде дюнер, както желае. Не е необходимо да получаваме директиви от Анкара по този въпрос“, заяви той в публикация в X.

Междувременно Международната федерация на дюнерите в Истанбул твърди, че закуската е важна част от кулинарното наследство на Турция и трябва да се приготвя по турските правила.


По данни на Европейската комисия продажбите на дюнер кебап в Европа възлизат на 3,5 милиарда евро (около 4 милиарда долара) годишно, от които около 2,3 милиарда евро в Германия. Ако кандидатурата на Анкара бъде одобрена, донер кебапът ще стане първото традиционно име на продукт, регистрирано в ЕС от Турция.


 


Пламен Валентинов


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.media си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 30 септември 21:00ч.

Дете 44 2015 г. ‧ Трилър/Криминале ‧ 2 ч 17 мин

Режисьор: Даниел Еспиноса
В ролите: Том Харди Лео Демидов Гари Олдман General Mikhail Nesterov

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

везни

Малко мистично и нетипично начало на месеца

Малко мистично и нетипично начало на месеца. Светът