ЕС спира излъчването на Российская газета, РИА Новости, Известия и Voice of Europe

Свързани новини

17.05.2024 16:30

ЕС спира излъчването на Российская газета, РИА Новости, Известия и Voice of Europe

Видян 827 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейският съвет забрани на още четири медии да отразяват дейността си в ЕС заради обвинения, че разпространяват руска пропаганда.


Преди съобщението от петък Брюксел вече беше забранил на няколко медии, свързани с Русия, да работят с аудиторията в държавите членки, откакто конфликтът в Украйна прерасна в открити военни действия през февруари 2022 г. Дори публикуването на съдържание от набелязаните организации в платформите е незаконно в блока.


Новите попълнения в черния списък, обявени в петък, включват сравнително малкия чешки портал „Гласът на Европа“, РИА Новости, водещата руска информационна агенция, и вестниците ветерани „Известия“ и „Российская газета“.


Последният е официалният вестник на руското правителство, който отпечатва нови закони, президентски укази и други документи на изпълнителната власт, за да ги обяви официално пред широката общественост, преди те да влязат в сила.


Съветът твърди, че репресиите срещу руските новини са необходими, за да се противодейства на „систематична международна кампания за медийна и информационна манипулация, намеса и сериозно изопачаване на фактите“ относно конфликта в Украйна.


Европейската комисия, изпълнителният орган на блока, приветства новината, като заяви, че Русия представлява нарастваща заплаха за „демократичните общества“ в ЕС преди изборите за Европейски парламент следващия месец.


„Санкциите не са насочени срещу свободата на мнението“, твърди тя, позовавайки се на факта, че заповедта за забрана на достъпа не пречи на журналистите, работещи за четирите издания, да извършват други дейности в ЕС.


Москва обвини Брюксел в двуличие и в посегателство върху свободата на словото със своите ограничения. Кампанията за подкопаване на работата на руските новинарски организации отдавна предхожда конфликта в Украйна и има за цел да попречи на европейските граждани да чуят мнения, които техните правителства считат за нежелателни, твърдят руски официални лица.





Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 18.05.2024 04:23

    По времето на социализъма имаше такива политически мекеретъа, които решаваха какво може да се публикува и какво не! Не искам никой да ме спира или ограничава кои новини ще чета! Демократична Европа се превръща в социално либерална диктатура!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

скорпион

Ако днес нещо ви тревожи, задайте въпросите си на правилните хора

Ако днес нещо ви тревожи, задайте въпросите си на