Свързани новини

12.12.2012 12:04

Еврокомисар разследва наш министър

Видян 2154 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Еврокомисарят Мишел Берние е започнал в понеделник проверка по повод нарушения в българското Министерство на околната среда и водите, разкри зелената медия на България econews.bg.


Става дума за периода 2010-2011 година, а база за това са порочни практики във ведомството на Нона Караджова, установени безусловно от нашата Сметна палата. Погазени са грубо и системно Законът за обществените поръчки, а също и Директива 2004/18 на Европейския съюз. Най-неприятното е, че фондовете за екология у нас и без друго са чудовищно слабо усвоени, а точно днес преговаряме за нови в периода 2014-2017 година. Така петното за България и вредата може да се окаже, че ще ни струват милиарди евро.


Според сигнала до Брюксел, изпратен от Природа за хората на 30 ноември, 38 на сто  от проверените обявления за възложени процедури по Закона за обществени поръчки облагоделстват   едни фирми за сметка на други. При  50 на сто от малките обществени поръчки са поставени  изисквания, които дават предимство или ограничават участието на лица в процедурата. 25 на сто от методики за оценка на офертите на  възложените обществени поръчки  са опорочени и не съдържат точни указания за присъждане на точки според изискванията на закона.


Брюксел ще проверява и изнесено първо от 19’ разкритие още преди две години. При  обществена поръчка с предмет Подготовка на Национална стратегия и План за действие за управление на водите и на необходимите промени в нормативната база, освен че е установено нарушение  в методиката за оценка,  има и конфликт на интереси. Спечелилото  поръчката за 653 000 лв  обединение   Водна стратегия 2010  се представлява от  Борислав Тафраджийски, който е бивш съдружник на Нона Караджова.  


Поради слабата, да не кажем нищожна усвояемост, Караджова се опита да надуе резултатите си като прехвърли еврофондове на МВР и Столичната община. За Евросъюза обаче това е непрозрачно прехвърляване на средства от Оперативната програма Околна среда  в Предприятие  за управление на дейности по околна среда (ПУДОС), което  се председателства  и пряко се управлява от Нона Караджова, което по думите на проф.  Валери  Димитров, шеф на Сметната палата: „не се управлява съгласно действащото законодателство  и липсва обвързаност между разпоредбите  на Закона за опазване на околната среда и начина  на разходване на средствата постъпващи в ПУДОС”.


На всичкото отгоре, министър Караджова е хваната и как си гарантира мълчание: в периода  2009-2011 МОСВ е  платило  почти 5 000 000 лв на медии  без ясни критерии.  Това е нерегламентирана държавна помощ, защото поставя  едни медии в по-благоприятно  положение от други.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

дева