От "Продължаваме Промяната" предложиха председателят на парламента да се сменя на ротационен принцип.
01/02

Свързани новини

12.04.2023 11:45

Фалстарт и на 49-ото НС - пак без шеф от първия път

Видян 2382 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С усещане за дежавю премина първият работен ден на 49-ото НС, което не успя да си избере председател и така повтори фалстарта от миналия парламент. Вежди Рашидов отново удари звънеца на първото заседание. И тогава, и сега ГЕРБ предложиха Росен Желязков, а Възраждане пак издигна Петър Петров. Двамата обаче и този път не получиха достатъчно подкрепа. Поне един от тях трябваше да събере над половината от гласовете в залата. Веднага след това Асен Василев от Доброто предложи старата, но противозаконна идея на ДБ парламентарният шеф да се избира на ротационен принцип – нещо, което не мина и в предишния парламент.


По първата номинация гласуваха общо 231 депутати. Кандидатът на ГЕРБ получи 2 пъти повече подкрепа от конкурента си, но и това не му стигна. Желязков бе представен от шефката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, която описа биографията му на юрист. Той обаче събра общо 79 гласа – 68 от своята ПГ, както още 11 от депутатите на ИТН. Против гласува само част от групата (8 народни представители) на Възраждане. Останалите 144 гласа бяха "въздържал се".


По-късно Тошко Йорданов обясни от трибуната, че парламентарната етика изисква да бъде избрана номинацията на първата по големина политическа сила и така мотивира вота на колегите си от ИТН.


"Доказан специалист и най-важното - доказан законодател в две поредни Народни събрания", представи Петров колежката му Искра Михайлова. Според нея това е "шанс за първите 2 политически организации да имат балансьор". Той обаче събра едва 37 гласа в своя подкрепа - всичките от колегите му от Възраждане.


"Против" бяха 88 депутати от ПП-ДБ и ДПС, а ИТН и БСП се въздържаха. Само двама от ГЕРБ дадоха гласа си и той бе отрицателен.


Веднага след това бившият вицепремиер Василев обяви, че от Доброто предлагат шефът на НС да се сменя на ротационен принцип. Напомняме, че в 48-ия парламент такава идея лансира Христо Иванов от ДБ. “Предлагаме на всеки 2 месеца НС да редува председателите и Правна комисия. Това е нестандартно решение, но ние сме в нестандартна ситуация”, аргументира се сега Василев. Той подчерта, че в Европа има подобни примери. В предходния парламент обаче сам Василев коментира, че “ротационно председателство би било силно неефективно”. Тогавашният шеф на ПГ на ПП НС Андрей Гюров с неграмотен изказ пък обяви в предходния парламент, че “това не е най-оптималният вариант”.


След това депутатите излязоха в половинчасова почивка по искане на Василев, за да обсъдят идеята му, която така и не мина на председателския съвет в НС. Защото е незаконна.


“Такива предложения не се приемат от раз”, коментира по-късно Рашидов. “Политиката е низ от компромиси - на разума, на морала, на вътрешната хигиена. Това е компромис, защото както колективните спортове и изкуство, се касае до съдби и мислене на много хора. Така че им се налагат компромиси”, каза той.


А на въпрос защо пак не успяха да се разберат за председател Рашидов каза: “Защото пак сме същите, сигурно така е трябвало”. „Оставих колегите утре да поговорят. Всеки по малко трябва да направи разумен компромис. В различното трябва да се намери общото, а то е просперитетът на България”, допълни той.


В крайна сметка председателстващият първото заседание Рашидов закри пленарния ден без да има избран шеф на НС. "Приканвам още една нощ да преспите и утре ви очаквам", каза той на колегите си.


Гласуването за предложението на ГЕРБ/СДС Росен Желязков:



Гласуване за предложението на Възраждане Петър Петров:



Егор Глазунов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 12.04.2023 12:45

    при орел ,рак и щука няма и няма да има сполука, ма вземете ицето стоичков, той разбира от всичко, от политика, от ваксини, от ефбет, даже и от футбол - любимец 13

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

рак