Свързани новини

30.09.2013 10:13

Фандъкова: С това правителство не винаги се получават нещата

Видян 1779 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Как се управлява София в контекста на кабинета Орешарски?

Безспорно София като столица на България и най-големият град винаги е изправена пред много предизвикателства, когато има подобна активност, вече над 100 дни протести. В същото време София си има своите проблеми и ние имаме своите задачи. Най-важно е да следваме плановете, естествено да реагираме адекватно на предизвикателствата, но в същото време да следваме своята работна програма и своите графици, за да може да изпълняваме ангажиментите, които сме поели пред гражданите. Това е третото правителство, с което аз работя, правя срещи, когато е необходимо с министрите, с министър председателя, за да можем да гарантираме решаването на проблемите на града. Не бих казала, че винаги е лесно – аз подхождам със сериозни аргументи - понякога се получава по-лесно, друг път се убеждаваме по-дълго време.

Влизането с взлом в апартамента Ви акт за сплашване ли беше?

Аз нямам охрана от НСО, имам предоставен автомобил на НСО в рамките на работния ден. Трудно бих се уплашила от подобно нещо. Според мен не е заплаха, а е едно от обичайните неща, които за съжаление се случват с почти всяко семейство в България, а именно влизането и кражбата на ценни за хората и за душата им предмети.

Как коментирате протестите?

Това едва ли е най-важният проблем, София винаги е била центърът, в които гражданите изразяват своите позиции, както в една, така и в друга посока. Това е голямото предизвикателство да направим така, че да можем да осигурим възможност гражданите да изразяват своите позиции, в същото време и градът да продължава да работи.
Топлофикация София ли е проблем №1?
Още през месец март тази година предложих на Министерството на икономиката пакет за промени в нормативната уредба. От това, което виждам сега, в навечерието на отоплителния сезон, не съм оптимист, че нещо съществено ще се промени. 

Разкажете за срещата с еврокомисаря по регионалното развитие Йоханес Хаан...

Обсъдихме изпълнението на основните проекти на Столичната община през настоящия програмен период, както и подготовката за проектите за следващия - 2014-2020. Един от важните проекти за следващия програмен период е именно изграждане на инсталация в Топлофикация София.

Изпълнението на двата участъка по метрото: бул. Цариградско шосе – Летище София и Младост – Бизнес парк София как върви?
 
Трябва да бъдат готови в началото на 2015, работи се усилено, както под земята, така и вече се работи върху един участък от булевард в кв. Дружба.

Транспортът и екологията ли с априоритети?

Нашите основни проекти са насочени към екологията, за това имаме сериозна подкрепа от ЕК. В момента изпълняваме първия етап на интегрирания проект за градски транспорт, все още хората не го виждат, но сме на финала, защото имаме договори за доставка на 50 нови тролейбуса – пролетта започват да идват.

А застрояването?

Моят подход е да се търси решение, смятам, че съм показала, че моята важна задача е да запазим максимално зелените площи и градинките навсякъде. Разбира се, според законодателството на България, ние не можем да нарушаваме законите. 

Кога заводът за боклук ще престане да бъде само проект?

Този проект трябва да случи още в този програмен период. Имаме осигурено финансиране, първите 2 инсталации са изградени. Имаме новото депо за отпадъци, изцяло по европейските изисквания. В момента рекултивираме старите депа на София.
Отпадането на проекта за предучилищно образование за 4-годишните Ви е болка, защо?

По отношение на 4-годишните бих казала, че е възможна дискусия. По отношение, обаче, на 5- и 6-годишните това е категорично недопустимо.  Министърът на образованието каза, че не бива да се разсъждава изобщо на тази тема, защото е създадена нужната организация. Така е, но само дори в големите градове, каквато е София, този проблем намери решение – децата са прибрани в детски градини, в училища при подходящи условия.



Столичният кмет в интервю с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2".               
        



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

козирог