25.03.2009 13:45

Financial Times: ЕС да разреши споровете на Балканите

Видян 1565 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейският съюз (ЕС) трябва да намери кураж и да премахне всички пречки по пътя на присъединяването на страните от Западните Балканите към ЕС. Това се казва в обширен анализ на авторитетното британско издание "Файненшъл таймс" (Financial Times), цитиран от БГНЕС.


Вестникът се спира специално на блокирането на присъединяването на Хърватия поради граничния спор със съседна Словения за Пиринския залив както и на блокадата от страна на Холандия за европейската перспектива на Сърбия. Властите в Амстердам настояват Белград да арестува бившият главнокомандващ силите на босненските сърби генерал Ратко Младич и да го предаде на Международния трибунал за военни престъпления в Хага и след това да започнат преговори за ЕС с Белград. Британският вестник обръща внимание и на гръцката блокада срещу Македония за членството й в ЕС. Властите в Скопие и Атина водят дългогодишен спор за името на Република Македония. "ЕС трябва да намери начин да разреши всички спорове, които блокират процеса на разширяването на ЕС", пише още "Файненшъл таймс" и подчертава, че Балканите са "прекалено чувствителен, но от голямо стратегическо значение регион". Ако Балканите останат изолирани тогава ЕС ще бъде принуден да заплати висока цена за това, подчертава още изданието.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

телец

Наред с материалната сигурност

Наред с материалната сигурност, днес ще търсите и