Свързани новини

16.05.2014 13:25

Фирми мамят гурбетчии по полска схема

Видян 1154 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Командироването на гурбетчии в Германия е най-актуалната пазарна ниша, в която се вихрят измамници на трудовия пазар. Това предупреждава шефа на хамбургската организация "Труд и живот" Рюдигер Вингер, цитиран от в. "Труд".


Според българското законодателство наши фирми без проблем могат да пращат работници в командировка в Германия и други страни от ЕС, ако са подписали договор като подизпълнители на местни компании. По тази схема обаче на гурбетчиите се плащат ниски заплати като в България.


По закон, ако командировката е по-дълга от 30 календарни дни, българският работодател трябва да плаща на служителите си, поне минималната заплата за съответния бранш в страната, където са изпратени. Въпреки това гурбетциите получавали под минималните за Германия ставки.


При законната 40-часова работна седмица едвин строител в Германия трябва да се разписва за поне 1600 евро месечно. Реално обаче командированият получава колкото в България, около 500 евро.


Така германският работодател ползва евтина работна ръка, а българските фирми печелят комисионни от врътката.


Измамната схема доби популярност в ЕС преди 10-ина години заради честото й използване от полски фирми. Напоследък нарушенията с командироването на служитнели зачестяват, казват от Инспекцията по труда. Подобни случаи имало в Германия, Великобритания, Белгия и Холандия. Само за първото шестмесечие на годината измамени са подали над 80 сигнала, докато за 2012 година жалбите са 54.


Най-често фирми командироват българи за чистачи, строители и работници в складовне и месопреработвателни цехове.


За да не станете жертви на подобни схеми още в България трябва да поискате от работодателя се всички детайли - разбивка на основната заплата и добавките, на работното време и отпуските. Ако ви искат предплата от 300-400 евро за обработка на документите или не ви издадат формурляр А1 от НАП за командироване, значи със сигурност ви мамят.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Словения

Най-дружелюбните страни в Европа

10. Хърватия. Резултат 91.78 Някога лятно ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.