Свързани новини

25.02.2014 13:30

Хиляди българи и румънци напускат Германия всеки месец

Видян 1184 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Хиляди българи и румънци напускат Германия всеки месец, за да се приберат в родните си страни, поставяйки под съмнение опасенията от масова емиграция от Източна Европа към Германия, отбелязва The Local.de.


През последните две години около 200 хиляди българи и румънци са напуснали Германия, сочат данните на германската Федерална статистическа служба (Дестатис).


С присъединяването на България и Румъния към ЕС през 2007 година бяха наложени ограничения за имиграцията на българи и румънци в Германия. Последните рестрикции бяха премахнати на 1 януари 2014 година.  Но данните показват, че докато емиграцията от най-новите страни членки на ЕС расте бързо, броят на българите и румънците, които напускат Германия, за да се приберат в родните си страни, се покачва дори по-бързо.


Миграцията от Германия към Румъния се е увеличила с 20% от 50 265 души през първите три четвърти на 2012 година до 60 450 души за същия период 2013 година.


Данните за последната четвърт на 2013 година не се очакват до май 2014 година.


Доктор Йохен Олтмер, преподавател в Института за изследване на миграцията и интеркултурни изследвания към Университета Оснабрюк, заяви пред The Local, че ускоряването на емиграцията от Германия не е неочаквана.


"В потока на миграцията може да се забележи, че колкото по-висока е миграцията към една страна, толкова по-висока е миграцията от нея към други страни", подчертава той.


По думите му повечето българи и румънци в Германия не остават в страната повече от няколко години, което причинява колебания в данните за миграцията. Много от тях са студенти, дошли за "няколко семестъра", или квалифицирани служители, дошли да натрупат опит, преди да се върнат у дома, допълва той.


Междувременно връщането в България се е увеличило с 11% през първите три четвърти на 2013 г., в сравнение със същия период преди една година.


Ако броят на хората, които напускат Германия за България и Румъния, се вземе предвид, нетните данни за eмиграцията от Румъния са се увеличили със само 9% между 2012 и 2013 година - от 41 684 до 45 484. Нетният сбор на новите български имигранти  действителност е намалял с 10,5 процента през изминалата година - от 21 394 до 19 143.


"Хората могат да имигрират (от Румъния и България) в продължение на години, а рестрикциите бяха либерализирани за първи път през 2012 г.", подчерта Олтмер.


Нора Хесе от института Open Europe Berlin, която е родом от България, твърди, че много българи идват в Германия, за да учат и после се връщат у дома. "Те може и да опитат да си намерят работа, за да печелят пари, които да изпращат", казва тя пред The Local.


Според статистиката на Дестатис най-голямата имиграционна вълна е от Италия в периода 2012-2013 г. Нетният брой на новите имигранти от Италия се е покачил с 62% между първото и третото тримесечие на 2012 и същия период през 2013 г. - от 15 053 на 24 353.


Нарастващата миграция от Италия получава по-малко внимание от България и Румъния, защото има "продължителна миграционна връзка" между Германия и Италия, според Олтмер.


"Миграцията от Италия към Германия продължава няколко десетилетия. Има много италианци живеещи в Германия, които са се преместили преди години", казва той, допълвайки, че "икономическата криза в Италия означава, че имиграцията е особено висока в момента".



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

рак