10.06.2024 09:25

Фон дер Лайен обеща да води ЕС по проукраински път

Видян 959 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обеща да „създаде бастион срещу крайностите отляво и отдясно“ в ЕС, тъй като нейната центристка фракция запази първото място в Европейския парламент, въпреки че десните партии унижиха управляващите коалиции във Франция и Германия.


Европейската народна партия (ЕНП) на Фон дер Лайен е спечелила около 26% от местата в законодателния орган на ЕС, според предварителните резултати от неделя. Тя отбеляза, че центристките партии се държат стабилно в Европа, но призна, че „крайностите вляво и вдясно са спечелили подкрепа“.


"Ние ще ги спрем", заяви Фон дер Лайен пред своите поддръжници в Брюксел в неделя вечерта, обещавайки да „изгради бастион срещу крайностите отляво и отдясно“.

Фон дер Лайен, която се стреми към втори мандат като председател на Европейската комисия, заяви, че целта ѝ е да „изгради широко мнозинство за силна Европа“ и че възнамерява да „продължи по този път с тези, които са проевропейски, проукраински и за върховенството на закона“.


Според заместник-председателя на групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) Асита Канкьо рязкото нарастване на подкрепата за десните партии се дължи на това, че истинските опасения на избирателите остават нечути.

"Когато истинските стремежи на гражданите се пренебрегват... това дава, за съжаление, повече пространство на крайнодесните движения. Ето защо трябва да се вслушваме в гражданите", заяви Канко в неделя в Брюксел. ЕКР, която се очаква да спечели около 71 места от общо 720, се застъпва за поставяне на акцент върху сигурността, контрола на миграцията и европейските ценности.

Европейските гласоподаватели унижиха управляващите коалиции в две от най-големите икономики на блока, като дадоха по-голяма подкрепа на антивоенните партии, фокусирани върху вътрешните програми. 


В Германия центристката партия на канцлера Олаф Шолц получи тежък удар, като според прогнозите се нареди на трето място след консервативната си опозиция. Очаква се основната опозиционна група Християндемократически съюз (ХДС) и Християнсоциалният съюз (ХСС) да получат около 30 % от гласовете, а „Алтернатива за Германия“ (AfD) да се нареди на второ място с около 16 %, с което социалдемократите на Шолц да паднат до 14 %.

Междувременно във Франция дясната партия „Национален сбор“ (RN) доминира в проучванията до такава степен над партия „Ренесанс“ на президента Еманюел Макрон, че той разпусна Националното събрание на страната и призова за нови предсрочни избори.


Пламен Валентинов


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 10.06.2024 19:22

    Изключително вредна и противна путколожка.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

водолей