Льо Пен „готова да упражни властта си“, след като партията на Макрон бе разгромена

Свързани новини

10.06.2024 10:44

Льо Пен „готова да упражни властта си“, след като партията на Макрон бе разгромена

Видян 807 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Френският десен политик Марин льо Пен заяви, че е готова да оглави страната, след като президентът Еманюел Макрон свика предсрочни избори след очакваното съкрушително поражение на неговата партия „Ренесанс“ на парламентарния вот в ЕС.

Льо Пен, която е считана за основен фаворит за президентските избори във Франция през 2027 г., заяви, че „не може да не приветства“ решението на Макрон да разпусне Националното събрание, след като нейната партия „Национален сбор“ (РН), понастоящем ръководена от Жордан Бардела, спечели около една трета от гласовете на изборите за ЕС, осигурявайки си 30 места в Европейския парламент. Алиансът „Ренесанс“ на Макрон изостана с около 15 % от гласовете.

„Готови сме да упражняваме властта, ако френският народ ни гласува доверие на тези бъдещи парламентарни избори“, заяви Льо Пен на митинг в неделя, малко след шокиращото изявление на Макрон за провеждане на парламентарни избори. „Готови сме да обърнем страната, готови сме да защитаваме интересите на французите, готови сме да сложим край на масовата имиграция, готови сме да превърнем покупателната способност на французите в приоритет.“


Лидерът на Националния сбор Бардела, който последователно води кампания за ограничаване на свободното движение на мигранти чрез въвеждане на национален граничен контрол и за смекчаване на правилата на ЕС за климата, повтори думите на Льо Пен, като заяви, че „Франция е произнесла присъдата си и тя не подлежи на обжалване“. Той твърди, че резултатите от гласуването показват „решимостта на нашата страна Европейският съюз да промени посоката си“, като френският народ е изразил „желание за промяна“.

„Тази вечер Еманюел Макрон е отслабен президент“, заяви Бардела.

Кабинетът на Макрон обоснова решението за разпускане на Националното събрание, като се позова на „историческия резултат на крайната десница“ и на сегашното „парламентарно безредие“.


Парламентарните избори в ЕС приключиха в неделя след четири дни гласуване. Проучванията при излизане от изборите показаха промяна в подкрепата за крайно десните и консервативните партии.

Макрон, който е ревностен привърженик на подпомагането и въоръжаването на Украйна в конфликта с Русия, беше обвинен от Льо Пен, че „играе политика с войната“ и „превзема“ военните действия, за да постигне предизборната си програма. Тя заклейми решението на Макрон да позволи на Украйна да използва оръжия, доставяни от Запада, за нанасяне на удари по-дълбоко в руската територия, като заяви, че това ще създаде „зашеметяваща опасност“ за Франция.

Льо Пен, бивш трикратен кандидат за президент, също така последователно се противопоставя на приемането на Украйна в НАТО и ЕС, както и се изказва срещу икономическите санкции срещу Русия.


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 23 юни 21:00ч.

Малки невинни лъжи

Режисьор: Гийом Кане
В ролите: Франсоа Клюзе Макс Марион Котияр Мари Жил Льолуш Ерик

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв