01.10.2024 17:00

Франция обмисля увеличение на данъците за големите корпорации: Le Monde

Видян 208 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Новото правителство на Франция обмисля увеличаване на данъците върху големите предприятия, тъй като търси начини да запълни дупката в публичните финанси, съобщи Le Monde.

Бюджетът за 2025 г. може да включва увеличение на корпоративния данък с 8,5 % за фирмите, чийто годишен оборот е над 1 млрд. евро (1,1 млрд. долара), пише вестникът, като се позовава на предложения, оценени от министър-председателя Мишел Барние. Така наречената „извънредна вноска“ върху печалбите на големите компании ще бъде временна и може да донесе 8 млрд. евро през следващата година.

Сред другите възможни мерки е данък върху обратното изкупуване на акции - практика, при която компаниите изкупуват собствените си акции, за да намалят броя им на пазара и впоследствие да повишат стойността им. Новият данък върху обратното изкупуване може да донесе около 200 млн. евро, отбелязва Le Monde. Компанията за финансови услуги BNP Paribas, конгломератът за луксозни стоки LVMH и енергийната компания TotalEnergies могат да бъдат обект на новия данък, допълва изданието.

Кабинетът на Барние отказа да коментира преди политическата реч на министър-председателя в парламента във вторник, според Ройтерс.

Публичният дълг на Франция достигна рекордните 3,228 трилиона евро в края на юни, съобщи Le Monde в събота, позовавайки се на последните данни на Френския национален институт за статистика и икономически изследвания. Тази цифра възлиза на 112% от БВП на страната, което е значително над прага от 60%, определен от регламентите на ЕС. Само Гърция и Италия са над Франция по отношение на общия държавен дълг сред членовете на блока.


Правителството на Барние също така е подложено на натиск да намали бюджетния дефицит на Франция, който според официални представители може да нарасне от 5,5 % от БВП през 2023 г. до над 6 % през тази година. Европейската комисия обяснява нарастващия бюджетен дефицит на Франция с бавните данъчни приходи, дължащи се на слабия растеж и намаляващата инфлация.

Франция, втората по големина икономика в ЕС след Германия, има ръст на БВП от 0,87% през 2023 г. в сравнение с предходната година. Европейската комисия очаква икономическата активност във Франция да остане слаба и през 2024 г., като прогнозата е за 0,7% годишен растеж.


Миналата седмица министърът на бюджета Лоран Сен-Мартен заяви, че състоянието на публичните финанси е по-лошо, отколкото се очакваше само преди няколко дни. Барние, който спорно встъпи в длъжност по-рано този месец въпреки протестите на най-голямата парламентарна партия, се очаква да представи първия си бюджет най-късно до средата на октомври.


Пламен Валентинов


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.media си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 30 септември 21:00ч.

Дете 44 2015 г. ‧ Трилър/Криминале ‧ 2 ч 17 мин

Режисьор: Даниел Еспиноса
В ролите: Том Харди Лео Демидов Гари Олдман General Mikhail Nesterov

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес може да усещате, че губите почва под краката си

Днес може да усещате, че губите почва под краката си, но