12.06.2024 15:22

Френските профсъюзи призовават за масови протести срещу „крайната десница"

Видян 552 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Хиляди хора протестираха в цяла Франция срещу засилващото се влияние на Националния съюз (RN) преди предсрочните избори, свикани след силното представяне на дясната партия на вота за Европейски парламент.

Френският президент Еманюел Макрон обяви предсрочните парламентарни избори като изненадващ ход, след като съюзът „Ренесанс“, воден от неговата партия, беше разгромен на вота в неделя от движението, свързвано с Марин льо Пен.

Най-големите профсъюзи във Франция - CFDT, CGT, UNSA, FSU и Solidaires - отправиха своя призив за масови демонстрации през уикенда и изразиха тревога от перспективата антиимиграционната и протекционистка партия да вземе властта.

Националният съюз, ръководен от 28-годишния Жордан Бардела, спечели около една трета от гласовете на французите на общоевропейския вот на 6-9 юни, почти два пъти повече от Алианса на Макрон.

Ако Националният съюз спечели мнозинство на парламентарните избори във Франция - които ще се проведат в два тура на 30 юни и 7 юли - президентът Макрон ще трябва да прекара остатъка от президентството си до 2027 г. с опонент като министър-председател и на практика ще отстъпи контрола върху вътрешната политика.



Пламен Валентинов


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Италия

Италия изхвърли Хърватия с гол в 98-ата минута

Италия се класира за осминафиналите на ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

везни