01.07.2024 18:00

Френските власти са обвинени в "социално прочистване" преди Олимпийските игри

Видян 932 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Броят на принудителните изселвания на обитатели на жилища и бездомни хора в Париж е нараснал бързо през последната година, се казва в доклад на повече от 80 неправителствени организации, които обвиняват за това Олимпийските игри, които ще се проведат във френската столица това лято.

Според една от тези групи, които следят за изселванията, издадените от местните и регионалните власти заповеди, с които се разрешава принудителното изселване на самонастанили се лица, са се увеличили повече от три пъти през последните три години в района на Париж, съобщава France 24. Данните на групата показват, че между май 2021 г. и април 2022 г. е имало само 15 такива изселвания, докато между май 2023 г. и април 2024 г. те са били почти 50.

Групата, наречена Le Revers de la Médaille (Другата страна на медала), твърди, че властите в Ил дьо Франс - регионът, който включва Париж и неговите предградия - имат особено "висока склонност" да прибягват до такива мерки. Той също така обвинява френското правителство в това, което нарича "социално прочистване".


Ускоряването на темповете на изселване и предлагането на временни жилища съвпада с идването на Олимпийските игри", казва пред France24 Тео Фериняк, активист от организацията Law Access Collective. "Тези цифри ясно показват желанието това лято в Париж да има колкото се може по-малко лагери за бездомни".

Според France24 властите са започнали поне три големи операции по принудително изселване в предградията на Париж между април 2023 г. и април 2024 г. - всяка от тях е включвала разселването на стотици хора, включително бездомници, скуотъри и мигранти.

Разселените хора са насърчавани да използват автобуси, осигурени от властите, за да се придвижат до други части на Франция, съобщава телевизионният оператор. Там те често са настанявани във временни приемни центрове с максимален капацитет от 50 души за период от около три седмици. След това просто им се казва да напуснат и тези приюти, съобщава France24.


 Според "Другата страна на медала" около 3 958 от общо 6 000 бездомници и скитници, живеещи в Ил дьо Франс през 2023 г., са преместени във временни приемни центрове в други региони. Практиката привлича вниманието на специалния докладчик на ООН за правото на жилище Балакришнан Раджагопал. "Как Франция оправдава това?", пише той в X (бивш Twitter) през април.

Френските власти последователно отричат, че изселванията имат нещо общо с Олимпийските игри. "Тази политика за спешно настаняване има за цел да разпредели тежестта в цялата страна ... Операции от този тип се провеждат редовно, те не са продиктувани от програмата на Олимпийските и Параолимпийските игри", заяви през март френският министър на спорта Амели Уде-Кастера.

Кметството на Париж посочи претоварената система за спешно настаняване във френската столица. Броят на хората без жилище в Париж е нараснал с "обезпокоителните" 16% от 2023 г. насам, съобщиха от там за France24.

Други региони също не оцениха положително политиката на правителството. "Това е по-скоро изместване на проблема, отколкото решаването му", заяви заместник-кметът на Страсбург Флориан Вариерас. "Проблемът с бездомността няма да бъде решен само с "регионални временни приюти".


Мария Пенчева


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Гърция прие 6-дневна работна седмица

Гърция прие 6-дневна работна седмица

Гръцкото правителство разреши на все ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 07 юли 21:00ч.

Милост

Режисьор: Дестин Креттон
В ролите: Майкъл Б. Джордан Браян Стивънсън Джейми Фокс Уолтър Макмилиън Уолтър Макмилиан

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес се доверете на интуицията си

Днес се доверете на интуицията си и зарадвайте