10.06.2024 15:54

Галъп: Какви са електоралните профили на партиите, които влизат в парламента

Видян 668 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Какви са електоралните профили на партиите, които прескачат 4-процентовата бариера за участие в 50-ото Народно събрание - вижте данните на "Галъп интернешънъл".

Ето какво показва първият прочит на електоралната физиономия на новата формация „Величие“. „Величие“ формира базата си главно върху гласоподаватели от областни градове. Делът висшисти във вота доближава две трети. Ясно изразени са активните икономически възрасти. Една четвърт от гласовете на „Величие“ явно са дошли от гласували преди това за „Възраждане“, останалите идват от други формации, които за времето си са били протестно ориентирани или нови (като ПП-ДБ, например), както и от гласуващи с „Не подкрепям никого“ или негласували. По тези показатели профилът на гласоподавателите на формацията закономерно напомня като че ли най-много структурата на вота за „Възраждане“ и ИТН.

    *Таблицата съдържа структура на групи гласоподаватели според вота за листи – сборовете по хоризонтали не дават 100%, защото не са представени всички участници.




Електоралният спад при повечето формации е ясно изразен, включително и при победителя ГЕРБ, но е най-видим при ПП-ДБ. Декларациите на участвалите в екзитпол показват, че може би около 200 хиляди гласоподаватели на ПП-ДБ от миналите избори не са излезли да гласуват. От все пак излезлите да гласуват една трета са дали гласа си за най-различни други формации, различни от ПП-ДБ. За сравнение, при ГЕРБ този дял на разсейване е само 16%. Но общо излезлите хора, които миналия път са гласували за ГЕРБ, са около половин милион, т.е. повече от сто хиляди привърженици в миналите избори на ГЕРБ сега са останали вкъщи.

Партиите запазват обичайните си електорални физиономии – с повече възрастни при БСП, повече столични гласоподаватели при ПП-ДБ, областни при ГЕРБ и т.н. Ако има някаква промяна в съотношението турчин, българин, ром при гласуването за ДПС, тя изглежда минимална.

„Не подкрепям никого“ отново се оказва по вкуса най-вече на по-млади хора.

    *Таблицата показва структура на електоратите на основните листи – сборовете по вертикали дават 100%.



Източник: БНТ



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 23 юни 21:00ч.

Малки невинни лъжи

Режисьор: Гийом Кане
В ролите: Франсоа Клюзе Макс Марион Котияр Мари Жил Льолуш Ерик

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

дева

Ще сте трудоспособни, но отегчени

Ще сте трудоспособни, но отегчени. Имате да свършите