Свързани новини

01.02.2018 13:55

Гечев: Дядо Мраз и дядо Коледа ли изхарчиха 2,5 млрд. лева?

Видян 1210 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От опозицията смятат, че правителството е нарушило закона за бюджета с разпределението на средствата и поискаха парламентът да възложи одит на Сметната палата за допълнителните разходи за периода 10 май 2017 г. - 31 януари 2018 г.


„Залагат капиталови разходи от 2,5 млрд. лв. и ги харчат на 31 декември. С кой? - С дядо Мраз и дядо Коледа ли? Кой им е разрешил, бюджетът не им дава такива права“, коментира Румен Гечев от БСП.


„Винаги сме настоявали да се изпълняват Конституцията и законите на страната. Има Закон за бюджета и във всяка цивилизована държава той се изпълнява стриктно. Имаме сериозни основания да смятаме, че правителството на г-н Борисов е нарушило Закона за бюджета с разпределението на средствата в края на миналата и началото на тази година“, заяви още Румен Гечев. „Искаме Сметната палата – институцията, която е оторизирана да прави проверките, да провери как са направени разходите в края на 2017 г., началото на 2018 г., кой е взел решение за тези разходи, съответства ли това на Закона на бюджета и свързаните с него други закони и нормативни актове“, допълни той. Проф. Гечев обясни, че Народното събрание е институцията, във всяка демократична държава, която утвърждава бюджета, прави го в закон и като такъв, той трябва да бъде изпълняван стриктно. „Никакви премиери и отделни министри не могат да преформатират бюджета, да преразпределят средства, които са в нарушение с принципите и духа на Закона за бюджета“, категоричен е депутатът от левицата. Според него управляващите трябва да престанат да правят комбинации в бюджета, така че да задържат разходите до края на годината. „В края на 2017 г. те разпределиха стотици милиони левове“, подчерта депутатът и обясни трика на управляващите.


 „Цяла година проглушават за излишъци в бюджета, заради това, че те не харчат 2.5 млрд.лв. капиталови разходи. Задържат огромни средства в стотици милиони, с които лишават българските фирми и потребители от тези средства, намаляват динамиката на БВП, защото тези пари не влизат в икономиката- и на тъмно, в края на годината, изведнъж си ги разпределят. Същото правят и от началото на 2018 година. С изключително странни решения, при двустранни срещи между премиера и представители на МВР и други- те отпускат  стотици милиони, без санкцията на парламента, в нарушение на Конституцията“, каза още проф. Румен Гечев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец