12.07.2024 11:23

ГЕРБ-СДС предлагат промени, които да ограничат източването на помощи при безработица

Видян 491 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

ГЕРБ-СДС предлага промени в Кодекса на труда (КТ) и Кодекса за социално осигуряване (КСО), с които да бъде ограничена възможността за източване на помощи при безработица и да се даде право на отпуск по бащинство за отглеждане на дете до 2-годишна възраст. Вносителите на законопроектите за изменение и допълнение са Деница Сачева, Илиана Жекова, Галя василева и д-р Костадин Ангелов.


С новите текстове в КСО се цели да бъде уеднаквен размерът на паричните обезщетение за безработица за лицата, които са се осигурявали в България, и за тези, които са работили за кратко в държава-членка на ЕС. През 2023 г. над 26% от обезщетенията от НОИ са изплатени на хора с краткосрочна заетост в чужбина. Средномесечният им размер е бил 1365,74 лв. - над два пъти повече от средствата, които са получавали осигуряващи се в нашата държава. Вносителите от ГЕРБ-СДС предлагат при формиране на размера на обезщетенията за българите, които работят за кратък период в държава-членка на ЕС, да се взимат предвид доходите им за последните 24 месеца. По този начин ще се постигне по-голяма справедливост и ще бъдат избегнати евентуални злоупотреби при изплащане на средствата.


С предложените промени в Кодекса на труда депутатите предлагат да бъде осигурена възможност за ползване на отпуск по бащинство за отглеждане на дете до 2-годишна възраст в случаите, в които майката или осиновителката е лишена от родителските права. До момента в законодателството това не беше уредено, като бащите имаха право на отпуск единствено при смърт или тежко заболяване на майката.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

60000 за Ед Шийран на ст. В.Левски

60000 за Ед Шийран на ст. В.Левски

60 000 души се събраха на концерта на Ед ...

реклама

към тв програма тв програма

НОВА 01 септември 22:30ч.

Бен-Хур

Режисьор: Тимур Бекмамбетов
В ролите: Джак Хюстън, Морган Фрийман, Тоби Кибъл

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

стрелец