07.06.2024 09:27

ГЕРБ-СДС води с над 10% преднина, оспорвана битка за второто място: Галъп

Видян 801 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

ГЕРБ-СДС води с над 10% преднина, сочи проучване на "Галъп интернешънъл" два дни преди изборите.

На този етап е трудно да се определи кой действително би завършил на второ и трето място - според изследването на "Галъп" ПП-ДБ получават 15,7%, "Възраждане" – 15,5%, ДПС – 15,3%. БСП биха имали 8%, ИТН – 6,1%.

На сравнително удобна позиция дори за атака на "летвата" са "Солидарна България" с 3,1% и "Синя България" с 2,8%, отбелязват от "Галъп".

Към началото на юни сигурността на гласуване за Народното събрание е 40,2%. От всички гласуващи 3,5% твърдят, че ще гласуват с "Не подкрепям никого".

За европейските избори декларативната активност е очаквано по-ниска – 37,7%. 3,1% декларират твърдо намерение за гласуване с "Не подкрепям никого" в изборите за Европейския парламент.

За Европейския парламент, очаквано, декларативните дялове на подадените за партии, коалиции и кандидати гласове са сходни с тези за изборите за Народното събрание, но личат и известни разлики.

ГЕРБ-СДС биха взели 25,7% от гласовете, ПП-ДБ – 15,9%, "Възраждане" – 15,4%, ДПС – 14,9%, БСП – 7,9%. ИТН с 5,9% е точно на ръба за прескачане на бариерата за представителство в ЕП. По-назад остават "Солидарна България" – с 3%, "Синя България" – 2,6% и др.

*Данните са от сондаж на "Галъп интернешънъл болкан" за Българското национално радио. Той обхваща 1003 пълнолетни българи в представителна извадка и е проведен чрез интервю "лице в лице"с таблети между 29 май и 4 юни. Сондажът не може да бъде автоматична прогноза за изборен резултат, а е все пак моментна снимка преди финалните дни, коментират социолозите.

Колебаещите се дали да гласуват са факторът, който може да размести позициите, посочи в "Денят започва" социологът от "Галъп" Яница Петкова. Хората, които изчакват последния момент, решават не просто за кого да гласуват, а дали да гласуват въобще, обясни тя. По думите ѝ политическите партии не проведоха най-активната си кампания - нито по отоншение на теми, нито по отоншение на политически и медийни участия.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 07.06.2024 22:06

    Аман от статситически неграмотни политици и журналисти! Няма ли кой да обясни на необразованите ни журналисти и не само на тях, разликата между % (процент) и процентен пункт! Разликата между подкрепящите ГЕРБ и ПП/ДБ не е 10%, а 37% , защото 27% на ГЕРБ представляват количество гласоподаватели, които са с 37% повече от 17%, колкото са гласоподавателите на ПП/ДБ! 10(Десет) са процентните пунктове разлика между процентните резултати на едните и другите!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 23 юни 21:00ч.

Малки невинни лъжи

Режисьор: Гийом Кане
В ролите: Франсоа Клюзе Макс Марион Котияр Мари Жил Льолуш Ерик

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог

Имате нужда от повече активност

Имате нужда от повече активност, но е добре да я