Соушъл Мониторинг България за изборите за НС на 8 юни
01/02

Свързани новини

17.05.2024 16:47

Български гласъ и ИТН на чертата, 1/2 % разлика между ППДБ, ДПС и Възраждане: Соушъл Мониторинг България

Видян 437253 пъти | Коментари 2
Гласували 7 рейтинг: 4.1429
много слаба слаба добра много добра страхотна

Най-представителното проучване на общественото мнение у нас, извършено сред 3500 бг граждани с избирателни права от цялата страна подсказва за 2 основни интриги на изборите за парламент. Първото място на ГЕРБ е неоспоримо с 25, 63%, като авансът пред ППДБ се увеличава и вече е над 11%. Но със своите 14,35% досега управляващите попадат в яростна битка за второто място, тъй като следващите две партии имат практически същия процент - 14,11% за Възраждане и 13,68% за ДПС.
Фотофиниш ще определи позициите от сребърната до четвъртата и никой в момента не може да каже кой на коя ще попадне. Всичко ще се реши в края на кампанията, която все още върви вяло и се очаква да гръмне едва в заключителните 10-12 дни след дългия уикенд за празника на родното слово.
БСП пада до 7,86% и запазва пета позиция, но интригата за четирипроцентовата бариера остава. Според изследването на SMB на чертата са ИТН с 4,18 на сто и Български гласъ с 3,71. Тази нова партия беше една от сензациите на местните избори, като успя да събере 68 000 вота, постигайки престижното трето място във Варна - община №3 у нас, както и бронзова позиция в други областни градове като Хасково и Враца. Тя има дори собствен кмет в една от най-богатите общини на страната - Созопол, където преди управляваше БСП. Очертава се като нелидерска партия на регионите.
Запазва се и още една въпросителна. Ваня Григорова със Солидарна България също запазва шансове да прескочи летвата, като събира 3,13%. Близо до нея с 2,88 на сто е Синя България, а Граждански блок на Гешев се движи на процент и половина, което го поставя над прага за осигуряване на субсидия от едно на сто.
Малко по-различна е картината за класиране в европарламента на изборите 2 в 1 на 9 юни, която очертава проучването на SMB, осъществено по метода на телефонното интервю по поръчка на 19 минути от  агенцията.



Пропорцията и резултатът на ГЕРБ се запазва, но ППДБ прави повече от процент разлика на Възраждане и 1,7 на сто спрямо ДПС. Което е странно, защото за разлика от двете партии, с които дава сходни резултати, коалицията страда от липса на европейска легитимация - само ДСБ от участниците в коалицията е член на евросемейство.
Петата формация, която минава границата е БСП с 8 на сто, което дава известни надежди не за 1, а за двама депутати в ЕП на червените, които в момента обаче имат 5. При тях интригата е дали младата Цветелина Пенкова, която направи успешен мандат в Брюксел и осигури признаването на атомната енергия за чиста и така опази за още половин век нашия закръглящ 50-годишнина наесен АЕЦ Козлодуй и  ще успее да влезе, вместо професора по хиперинфлация Румен Гечев.


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Иван 19.05.2024 16:18

    Интересно Проучване. Не знаех, че от Български глась ще постигнат такъв висок резултат.

  • 001 WWE 18.05.2024 21:37

    Само че не ГЕРБ-СДС а ИТН ще са ище имат най-много много вероятни да имат над 100 депутати

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 23 юни 21:00ч.

Малки невинни лъжи

Режисьор: Гийом Кане
В ролите: Франсоа Клюзе Макс Марион Котияр Мари Жил Льолуш Ерик

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

водолей