Свързани новини

16.06.2009 13:20

Хиляди протестират пред МС

Видян 1584 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Основната причина работници от десетки браншови организации да излязат днес на улицата са липсата на адекватни действия от страна на правителството за преодоляване на кризата, заяви в началото на протеста пред сградата на КНСБ Валентин Никифоров, вицепрезидент на КНСБ и ръководител на стачния комитет на синдиката, предаде БГНЕС.


Никифоров припомни, че още през първото тримесечие на годината синдикатите предупреждаваха, че кризата ще се задълбочи. Според Никифоров правителството може веднага и бързо да намали цената на природния газ, с което да даде глътка въздух на икономиката. Българските предприятия в момента плащат между 260-265 евро на хиляда кубични метра природен газ, а предприятията в Унгария и Чехия плащат между 125-130 евро. От КНСБ настояват правителството незабавно да оттегли от парламента проекта за нов закон за събранията, митингите и манифестациите. Да насочи достатъчен финансов ресурс за кредитиране и инвестиции на българските предприятия, както и да размрази работните заплати в бюджетния сектор. Премиерът Сергей Станишев е уведомен, че между 12-12.30 ч. синдикалистите ще очакват среща с него. Той обаче в момента се намира във Варна, затова от КНСБ се надяват да бъдат приети поне от неговия екип. Ако това не се случи ще има национална предупредителна стачка и други действия, за които Никифоров не пожела да уточни. Той бе категоричен, че няма да позволи днешното мероприятие да се политизира.
Лидерът на КНСБ д-р Желязко Христов, който води протеста, каза, че България се нуждае от национална антикризисна програма изготвена заедно с бизнеса и хората на труда. Правителството ще управлява страната поне още 1-2 месеца, а може би повече, и всичко ще зависи от това какво прави в момента, посочи д-р Христов. В днешното шествие се очаква да се включат и десет коли, 8 ТИР-а и два автобуса. Лозунгът на днешния протест е „КНСБ-синдикален протест“, а призивът към Тройната коалиция, който са издигнали работниците е „Господа, управляващи в условията на криза - хората в центъра на вниманието ви“. Синдикатите са против замразяването на заплатите в бюджетната сфера и настояват за пълно изплащане на бюджета за образование, здравеопазване и други социални сфери, за да могат секторите да функционират нормално. Постановлението на правителството за замразяване на работната заплата в бюджетната сфера е прието без диалог с работодателя и без синдикатите, а то засяга близо 400 000 души.
Под звуците на националния химн и електрически резачки продължава протестът на КНСБ пред Министерския съвет. Според Валентин Никофоров на мястото вече са се събрали над 12 000 души, членове на всички структури на КНСБ, както и членове на земеделски и граждански организации. Тази сутрин синдикалният протест е бил подкрепен и от майки на деца с увреждания. Действайте бързо, с тези думи Никофоров се обърна към МС, като подчерта че е крайно време правителството да предприеме мерки за запазване на работните места. "Чашата преля", заяви лидерът на КНСБ д-р Желязко Христов. Той запита: Хората, които са си намалили с 15% заплатите, защо не кажат в колко бордове на директори участват. Христов каза още, че за действията на правителството ще бъде сезиран Върховния административен съд. "Който пипа заплатите от публичния бюджетен сектор ще си ходи, предупреждавам ги", добави лидерът на КНСБ. До момента синдикатите не са приети от никой от МС. Митингът върви към приключване.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 16 юни 21:00ч.

Който оцелее ще разказва

Режисьор: Сет Макфарлан
В ролите: Евън Джоунс, Уес Стъди, Сара Силверман, Джовани Рибизи, Сет Макфарлан, Нийл Патрик Харис, Лиам Нийсън, Чарлийз Терон, Аманда Сайфред

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

скорпион