Христо Иванов подаде оставка като лидер на Да, България

Свързани новини

10.06.2024 14:40

Хр. Иванов подаде оставка като лидер на Да, България, отказва се и от депутатското си място

Видян 1929 пъти | Коментари 3
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Христо Иванов подаде оставка от като председател на “Да, България” и декларира, че няма да се кандидатира за партиен лидер отново. Отказва се и от депутатското си място в 50-ото Народно събрание, но ще помага на партията си без да е в ръководните ѝ органи. Решението му е подкрепено от Изпълнителния съвет на “Да, България!”.


“Този изборен резултат налага поемане на лидерска отговорност. Колегите подкрепиха това решение. С акта си искам извинението на избирателите за всичко, с което съм ги разочаровал или разколебал. Благодаря на хората, които излязоха и гласуваха - знам, че за мнозина от тях това е било трудно решение”, каза той на пресконференция в централата на партията.


Христо Иванов направи оценка на провеждания от него политически курс като търсене на диалог за преодоляване на политическата криза и то в условията на започналата война в Украйна и произтичащите от това заплахи за България.


“След началото на войната за нас стана ясно, че България не може да си позволи да се носи по течението - въпреки всички политически различия, и че трябва да се състави правителство, което обаче да е реформаторско и да разрешава дълбоките причини за кризата, а те са корупцията и беззаконието, разграждането на институциите и недоверието на хората към тях. С колегите от ДСБ и “Продължаваме Промяната” започнахме да аргументираме такъв курс от 2022 г. Продължавам да смятам, че той е правилен. Но не успяхме да убедим обществото и нашите избиратели в него. И аз като лидер трябва да поема отговорност”, каза Христо Иванов.


И добави, че този политически курс е бил взривен от Борисов и Пеевски. “Ориентираха се по това, че не не успяваме да мобилизираме подкрепа за този курс, възползваха се от нашата слабост и ще видим оттук нататък да консумират властта както си знаят. Но има и надежда, защото макар и половината от нашите избиратели да не излязоха да ни подкрепят, те не отидоха да гласуват за друга формация. Т.е. разговорът е още възможен, но той изисква поемане на отговорност, изисква отваряне на нова страница и разбиране, че не можем просто да твърдим, че сме добрите”, каза политикът.


Христо Иванов заяви, че не вижда алтернатива на тази политика, която е водил досега. И е уверен, че ако един ден отново има политическа воля за нея, и ако Конституционният съд не ревизира промените в съдебната власт, реформите ще продължат оттам, откъдето са били спрени. Но напомни, че ДПС и ГЕРБ са обявили, че ще пишат свой Закон за съдебната власт, което означава, че искат да консумират цялата власт. “Ще бъдат силно изкушени да заключат вратата на кухнята и да останат насаме с хладилника. Правителство на преяждането с власт знаят как се прави. Боя се, че става дума за тежка Пирова победа, но пирът ще го плащаме всички ние”, предупреди подалият оставка партиен лидер.


Иванов увери, че не се поставя на преразглеждане въпросът за коалиционния формат ПП-ДБ. Но, по думите му, предстои да се води разговор за това, как да се надгради представителството на демократичната общност и че той ще се води на първо място с ДСБ и ПП, както и с други формации.


Той припомни, че преди година и 4 дни беше избран кабинетът “Денков”. “В речта си в парламента тогава ясно казах, че ние излъчваме правителство с цената на огромен компромис. И че той си струва, само ако бъдат проведени реформи за начина, по който се упражнява властта - съдебна власт, регулатори, служби. Ако това не се случи, съм готов да поема политическа отговорност. Днес я поемам”, каза Иванов.








Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 10.06.2024 21:38

    А от евродепутат ще се откаже ли!

  • 002 Anonimen 10.06.2024 18:00

    Бойкикев си подал оставката! Вие вервате ли комунист и оставка. Подиграват ви се. Защото 80 години търпите подобни типове и си ги избирате по избори. Запмнете човек който го мързи да се обръсне и за говедовъд не става. Закон на природата.

  • 001 пачки, пудели, разклона за Аксаково 10.06.2024 14:44

    пп-тата са виновни за резултатите, редно е кирчо-умното да си подаде оставката.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 23 юни 21:00ч.

Малки невинни лъжи

Режисьор: Гийом Кане
В ролите: Франсоа Клюзе Макс Марион Котияр Мари Жил Льолуш Ерик

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

козирог

Имате нужда от повече активност

Имате нужда от повече активност, но е добре да я