Главна дирекция "Гранична полиция" получи още 110 високопроходими автомобила

Свързани новини

06.06.2024 13:18

И Гранична полиция получи нови автомобили

Видян 563 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Главна дирекция "Гранична полиция" получи още 110 високопроходими автомобила. Ключовете връчиха служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов и директорът на ГДГП Антон Златанов.

Вътрешният министър съобщи, че до края на годината "Гранична полиция" ще получи още 200 автомобила тип пикап от друга марка и модел. "Всички автомобили са закупени със 75% евросредства и 25% бюджетни средства", заяви Стоянов.

Чрез тези високопроходими автомобили, отбеляза той, ще бъдем адекватни на ежедневните ситуации, по-сигурен и надежден партньор на външните границите на ЕС. По думите му така ще върнат самочувствието на граничните полицаи, че са част от силово ведомство на държава от ЕС.

Калин Стоянов използва случая, за да обясни, че новите 86 високоскоростни автомобила, чиито ключове връчи преди няколко дни за нуждите на „Пътна полиция”, са закупени със средства от Фонд „Пътна безопасност", където се събират пари от глоби по Закона за движение по пътищата, наложени от МВР. „Средствата от фонда могат да се използват само и единствено по линия на пътната безопасност", каза още той.

Директорът на ГД „Гранична полиция" подчерта, че тези автомобили не ощетяват нито един данъкоплатец, не ощетяват държавния бюджет, тъй като са закупени с европейски средства. „Кандидатствали сме по европейски фонд и следва всички да бъдат щастливи и доволни в България, че граничната полиция съумява да усвоява тези европейски средства в много бързи темпове. След продължително забавяне през годините, сега успяхме да приключим една много прозрачна обществена поръчка", каза Златанов. Той обясни, че колкото по-добре е оборудвана „Гранична полиция", толкова по-добре е за целия народ, за цялата страна и за ЕС. „Още от понеделник тези автомобили ще подсилят първата ни линия на границата, а след тази линия зад нас е само България", допълни директорът на ГДГП.

Общата стойност на проекта за общо 360 високопроходими автомобила за нуждите на „Гранична полиция” е 33 милиона евро. „Към момента тази пратка, която днес усвояваме, е на стойност 17 милиона евро", уточни Златанов. Основната част от автомобилите отива на българо-турската граница, тъй като там е основният мигрантски натиск.

Директорът на ГДГП посочи, че това са модерни автомобили, които са оборудвани с всички необходими екстри, така че да може да се работи нормално с тях. „Те са високопроходими. Пътищата, по които ние патрулираме, са изключително трудни", отбеляза той и уточни, че това не са асфалтирани, а черни пътища и там се налага бързо придвижване с цел недопускане преминаването на мигранти. По думите му съвсем скоро ще уплътним първата ни линия на границата. „Миналата година стартирахме много процеси по назначаване на кадри. Като цяло сме окомплектовани откъм личен състав, липсваха ни коли. Сега ние ще бъдем много по-мощни, много по-силни, много по-сигурни и към нас ще се увеличат претенциите, съответно аз увеличавам претенциите към моите служители за подобряване още на работата и задържане поне на добрите нива, които имаме в момента на нелегална миграция", каза още Златанов.

Снимка: БТА



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 30 юни 21:00ч.

Невъзможно бягство 3

Режисьор: Джон Хърцфелд
В ролите: Силвестър Сталоун, Дейв Батиста, 50 Сент, Джин Тян и др.

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

везни