Свързани новини

18.07.2019 14:39

И NYTimes ни се присмива за атаката срещу НАП

Видян 2027 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна



  И най-влиятелният вестник в света The New York Times ни се присмива за хакерската атаката срещу НАП. В публикация със заглавие 5 Million Bulgarians Have Their Personal Data Stolen in Hack  медията проследява проблема с киберсигурността в страната.

Разследването на кражбата на личната информация на почти всеки възрастен в България доведе до арестуването на 20-годишен компютърен програмист, съобщи полицията в сряда, във връзка с нарушение, което подчертава уязвимостта на огромната част от цифровизираната информация, пише The New York Times.

Властите признаха, че националната данъчна агенция в България е била хакнала, след като в понеделник е получила имейл с подигравка и претенция за отговорност. Изтекли са имената, адресите, доходите и информацията за социалното осигуряване на пет милиона българи и чуждестранни жители - в страна с едва седем милиона население.

"Състоянието на вашата киберсигурност е пародия", пише хакерът.

Въпреки че полицията предупреди, че разследването е в начален стадий, някои официални лица твърдят, че Русия може да е била зад атаката, като отмъщение за скорошното закупуване на американски изтребители. Адвокатът на заподозрения е отрекъл, че е играл някаква роля в нарушението.

Независимо кой е извършил хакването, експертите казаха, че нарушението подчертава нарастващата опасност, пред която са изправени както правителствата, така и техните граждани в един все по-дигитализиран свят.

Пробивът е най-голямата кражба на лични данни, докладвани някога на Балканите - премиерът на България свика спешно заседание на агенциите за сигурност на нацията - и само последната от поредицата от атаки, които разкриха колко много данни остават несигурни онлайн въпреки редица на отдавнашните кражби.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

стрелец

Докато се занимавате с финансови въпроси

Докато се занимавате с финансови въпроси и грижи за