22.10.2024 11:42

Икономиката на САЩ навлиза в нов „суперцикъл“: Business Insider

Видян 313 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Икономиката на САЩ в момента преживява историческа промяна, като навлиза в нов цикъл на по-висок растеж, устойчива инфлация и геополитическа нестабилност, който се очаква да пренасочи паричните потоци по целия свят, съобщи Business Insider (BI), позовавайки се на икономисти.

Съобщава се, че новият „суперцикъл“ ще се характеризира с по-високи лихвени проценти и геополитическа и икономическа нестабилност, които вероятно ще предизвикат инфлационни ефекти. Освен това се предвижда промишленото планиране да бъде все по-силно повлияно от опасенията за националната сигурност, което неизбежно ще промени веригите за доставки в различните сектори.

Новият суперцикъл „поставя икономиката в напълно нова ера“, заяви изпълнителният директор на Mar Vista Investments Силас Майерс, като предупреди, че цяло поколение инвеститори, кредитори и предприемачи не са успели да възприемат „дълбокото въздействие“, което промяната ще окаже върху техния бизнес.


Предишният „суперцикъл“ възникна през 2008 г., когато Фед намали основния лихвен процент до 0% в отговор на глобалната финансова криза, която предизвика големи сътресения по света, заявиха от BI. В резултат на това доходността на съкровищните облигации се понижи, което означава, че инвеститорите трябваше да започнат да поемат сериозни рискове, ако искаха да спечелят пари.

Размерът на капиталите, вливащи се в развиващите се пазари, достигна рекордно високи стойности, посочва изданието, като добавя, че само през 2010 г. те са възлизали на около 1 трилион долара. Предприятията започнаха да трупат дългове, възползвайки се от ниските лихвени проценти. Съобщава се, че глобалният нефинансов корпоративен дълг се е удвоил до 66 трлн. долара през десетте години до 2017 г. Преди пандемията от Ковида-19 инфлацията и ръстът на заплатите останаха под 3,9%, отбелязва изданието.


 „Свръхевтиният дълг“ улесни бизнеса да „разширява дейността си и да наема прекалено много служители“, заяви пред BI Джош Хирт, старши икономист във Vanguard.

Мениджърите на пари и корпорациите в момента трябва да се адаптират към променящия се набор от икономически реалности, казва Business Insider, като подчертава, че един от най-ясните признаци, че настъпва нов цикъл, е когато финансовите правила престанат да работят по начина, по който са работили преди. Миналия месец Федералният резерв на САЩ понижи лихвените проценти за първи път от повече от четири години, като намалението беше по-голямо от обичайното. Регулаторът намали целевия размер на основния си лихвен процент по кредитите с 0,5 процентни пункта до диапазона 4,75%-5%.

От 2022 г. до 2024 г., когато основният лихвен процент по федералните фондове се изстреля от 0,5% на 5,5%, Nasdaq 100 и S&P 500 нараснаха съответно с 23% и 22%. Междувременно безработицата остана под 4,3%, а растежът на БВП - стабилен, отбелязва изданието.

Според анализаторите, цитирани от BI, неутралният лихвен процент, който е оптималната точка за насърчаване на растежа, без да се предизвиква инфлация, ще остане по-висок в обозримо бъдеще, като в крайна сметка ще се установи на около 3,5%.

„Дори и да паднем под 3,5%, ФЕД ще бъде закотвен на този по-висок процент“, казва Хирт. „Ако икономиката изпита слабост и се наложи да намалим лихвените проценти, все още не смятаме, че това означава връщане на лихвите до нулата.“


Пламен Валентинов


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.media си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бтв Синема 27 октомври 21:00ч.

Пропукване 2007 г. ‧ Трилър/Криминале ‧ 1 ч 53 мин

Режисьор: Грегъри Хоблит
В ролите: Антъни Хопкинс Тед Крауфорд Райън Гослинг Уили Бийчъм Розамунд Пайк Ники Гарднър

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

лъв