Ако обичате да си представяте как танцувате под дъжда или стоите на предната част на круизен кораб, може би имате синдрома на главния герой.

Свързани новини

27.07.2024 07:12

Имате ли синдром на главния герой? Ако "Да" - Вие сте по-щастливи от тези, които се възприемат като второстепенни герои: Проучване

Видян 4594 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ако обичате да си представяте как танцувате под дъжда или стоите на предната част на круизен кораб, може би имате синдрома на главния герой.

Сега обаче учените твърдят, че да живеете така, сякаш сте главният герой, всъщност може да е полезно за психичното ви здраве.

Изследователи от Университета на Мисури установиха, че хората, които гледат на себе си като на главен герой, а не като на странична фигура, имат по-високо ниво на общо благосъстояние, предаде dailymail.co.uk.


В статията си изследователите пишат: „Такива хора се чувстват по-автономни, по-компетентни и ефективни, а също така изпитват по-голяма удовлетвореност от отношенията с другите.

Нещо повече, дори разказването на история, в която вие сте главният герой, е достатъчно, за да повиши чувството ви за психологическа удовлетвореност.


В психологията терминът „повествователна идентичност“ се отнася до начина, по който възприемаме собствената си роля в историята на нашия живот.

Както посочват изследователите, традиционно винаги се е приемало, че хората виждат себе си като главен герой на историята.

Възможно е обаче хората да виждат себе си като второстепенна роля в по-голяма история или като странична роля в историята на някой друг.

Изследователите замислят три експеримента, за да измерят влиянието на наративната идентичност върху задоволяването на основните психологически потребности.

В първия 385 студенти от висши учебни заведения попълнили въпросник, в който трябвало да оценят усещането си, че са главен герой.


Те бяха попитани по скала от 1 до 5 дали са „второстепенен герой“ или „главен герой“.


Този тест разкри, че участниците, които се възприемат като главен герой, изпитват значително по-високи нива на удовлетвореност на потребностите и благополучие.

Забележително е, че по-високото ниво на „възприемане на главния герой“ е и показател за по-добро благосъстояние след четири седмици, което предполага, че това е дългосрочен значим признак на психологическо удовлетворение.

В статията си, публикувана в Journal of Research in Personality, изследователите пишат: „Обратно, тези, които се възприемат като второстепенни герои, е по-вероятно да се чувстват възпрепятствани при задоволяването на тези потребности - състояние, свързано с намалена самоинтеграция и благополучие. 


 


 


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Коя ревност е нормална и как се лекува?

Коя ревност е нормална и как се лекува?

Ревността, както и завистта, е присъща на ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Екшън 28 юли 22:00ч.

Леон 1994 г. ‧ Екшън/Криминале ‧ 1 ч 50 мин

Режисьор: Люк Бесон
В ролите: Жан Рено Леон Натали Портман Матилда Гари Олдман Норман Стансф

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.