03.08.2024 17:00

Индия никога няма да бъде съюзник на САЩ: Вашингтон

Видян 9152 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Индия е велика сила, но никога няма да бъде съюзник или партньор на Съединените щати, заяви заместник-държавният секретар на САЩ Кърт Кембъл. Той обаче добави, че поддържането на добри отношения с Ню Делхи е стратегически важно.

Индия е "може би най-важната връзка за САЩ, която трябва да се оправи", заяви Кембъл на изслушване в сенатската комисия по външни отношения, като добави, че индийската диаспора в САЩ е мощна връзка.

Подчертавайки желанието на Индия да бъде независима държава, той призна, че "най-трудното нещо, което трябва да се има предвид, е, че Индия също е велика сила. Тя има свои собствени убеждения, свои собствени интереси."


"[Индия] никога няма да бъде официален съюзник или партньор на Съединените щати, но това не означава, че не можем да имаме възможно най-силни отношения като съюзници на световната сцена", отбеляза Кембъл.

Той също така заяви, че очаква Индия да се ангажира по-пряко в Украйна, като похвали усилията на Ню Делхи да "играе отговорна роля в световен мащаб".


Забележките бяха направени след посещението на индийския министър-председател Нарендра Моди в Русия по-рано през юли, когато той проведе разговори с руския президент Владимир Путин по различни въпроси в "домашна атмосфера".

Посещението беше подложено на интензивен контрол от страна на Запада. Съобщава се, че Белият дом е бил "разочарован" от времето на посещението, тъй като то е съвпаднало със срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

По-късно Моди заяви, че оценява факта, че двамата с Путин са успели открито да обменят мнения по кризата в Украйна, нанасяйки удар върху опитите на Запада да представи Русия като парий заради конфликта. Индийският лидер заяви, че от разговорите с руския му колега са произлезли "много интересни идеи" и "напълно нови възгледи".


От началото на конфликта в Украйна Индия се противопоставя на натиска на Запада да се дистанцира от Москва, позовавайки се на дългогодишните си отношения с Русия. В отговор на критиките на САЩ Ню Делхи многократно е подчертавал, че възнамерява да запази стратегическата си автономия.

Съобщава се, че индийският министър-председател също планира посещение в Киев през следващия месец. В понеделник индийският външен министър Субрахманям Джайшанкар потвърди, че ще има "повече контакти" между Ню Делхи и Украйна, както и с Русия.


 Пламен Валентинов


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 04 август 00:00ч.

Дивергенти 2014 г. ‧ Екшън/Сай-фай

В ролите: Шейлийн Удли Беатрис Прайър Тео Джеймс Four Майлс Телър Питър

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

риби