Иран и Индия подписаха двустранно споразумение за по-нататъшно развитие на пристанище Чабахар, с което се създава "дългосрочна рамка за сътрудничество" за стратегическото морско съоръжение, разположено на югоизточния бряг на Иран, съобщи Economic Times.

Свързани новини

21.01.2024 07:31

Индия сключи споразумение за първия чуждестранен пристанищен проект

Видян 23439 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Иран и Индия подписаха двустранно споразумение за по-нататъшно развитие на пристанище Чабахар, с което се създава "дългосрочна рамка за сътрудничество" за стратегическото морско съоръжение, разположено на югоизточния бряг на Иран, съобщи Economic Times.

Индийският министър на външните работи С. Джаишанкар, който е на двудневно посещение в Иран в рамките на продължаващия обмен на високо равнище между двете страни, се срещна с иранския министър на пътищата и градското развитие Мехрдад Базрпаш за обсъждане на Международния транспортен коридор Север-Юг (INSTC).

Новото дългосрочно споразумение трябва да замени първоначалното, което се удължаваше всяка година и обхващаше само операциите на Индия на терминала Шахид Бехешти на пристанище Чабахар. Новосключеното споразумение ще бъде валидно за срок от десет години и ще бъде автоматично удължавано.

Първият етап на пристанище Чабахар беше разработен и пуснат в експлоатация от тогавашния президент Хасан Рухани през 2017 г. Ню Делхи инвестира много в съоръжението, което позволява на индийските стоки да заобикалят Пакистан и да достигат до блокирания от сушата Афганистан и страните от Централна Азия.


"Подробно и продуктивно обсъждане на създаването на рамка за дългосрочно сътрудничество по отношение на пристанище Чабахар. Също така обменихме мнения относно Международния транспортен коридор Север-Юг", написа Джаишанкар на X.

INSTC, който преминава през пристанище Чабахар, се използва основно за придвижване на стоки от Индия, Иран, Азербайджан и Русия по море, железопътен и автомобилен транспорт. Маршрутът се разглежда като опит на Ню Делхи да създаде алтернатива на китайската инициатива Един пояс, един път.



 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Григор Димитров

Гришо преодоля японец в първия си мач в Рим

Григор Димитров започна с победа ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

рак

На работното място днес може да се появят предизвикателства

На работното място днес може да се появят