Свързани новини

26.03.2018 22:09

Юнкер: Турция да бъде стратегически партньор на ЕС

Видян 2115 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Благодаря на моя приятел Бойко Борисов, че ни посрещна тук. За втори път идвам - първият път небето беше синьо, сега има мъгла, не виждам Черно море. Щастлив съм обаче, че успявам да допринеса за климат на доверие между ЕС и Турция". Това каза на пресконференцията след срещата на ЕС-Турция във Варна председателят на Еворпейската комисия Жан-Клод Юнкер, предаде 24 часа.


"Понякога ми се налагаше да ставам, да се разхождам из стаята, тази част от срещата няма да разказвам. Споделяме икономически и стратегически общи неща. Турсият народ е един велик народ, изпитвам уважение към него", добави той. "Искаме Турция да е стратегически партньор на ЕС, грешка е, че описваме различията, които ни разделят, а не общите неща, които могат да ни сближат. Споделяме геостратегически интереси и в енергийното снабдяване, никога не говорим затова. Европа дава своя финансов принос. Вярвам, че първото осигуряване на газ ще дойде в Турция през 2018 година", обясни Юнкер.


"Съвместно наше задължение е борбата с тероризма. Единствено обединени ще се справим с това ужасно бедствие. По отношение на миграцията всичко не е идеално, но споразумението ни с Турция се оказва много ефикасно, защото бежанците, идващи към ЕС, са намалели с 87%", каза още председателят на Европейската комисия. "Това доказва, че когато Турция трябва да даде пример за солидарност, го прави и полага невероятни усилия. Резултатите за солидарността между ЕС и Турция са видими. ЕС даде своя ангажимент да даде 3 милиарда евро. Нашите държави-членки са съгласни с това", добави той.


"За останалите неща - аз съм романтичен, носталгичен, може би съм малко тъжен от отношенията ни с Турция. Подкрепям техните усилия да станат членове на ЕС. Аз съм против простата идея, която е повърхностна, да прекратим преговорите с тях. Не, аз съм гарант, че тези преговори ще продължат. Трябва да се продължат усилията. Турция трябва да подобри отношенията си с държавите в ЕС, ще говоря с Кипър и Гърция, това е особено важно", заяви още Жан-Клод Юнкер.


"По отношение на опита за преврата в Турция, това беше недопустим акт. Ние веднага излязохме с комюнике. В сложния свят, в който живеем, беше съвсем ясно, че ние трябва да осъдим този акт. Той се отнася до опита на лица, които опитаха да обърнат процеса на демокрация в Турция. Ние не знаехме, че става дума за опит за убийство на президента. Оттогава турските институции доказаха, че са способни да реагират в такъв критичен момент", коментира още председателят на ЕК.


"Кракът ми вече се обажда и ме боли, затова ще спра. Не искам да оставате с неясни послания от нас. Срещата беше добра и полезна. Благодаря, че имах възможността да съм тук. Изводът и от днес е с Турция трябва да вървим ръка за ръка", завърши той.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

телец