21.06.2024 17:31

Изследване на прелестите на Занзибар

Видян 475 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Тюркоазените води на Индийския океан се плискат в ослепително белия пясък пред кабаната, докато лежа по гръб в открития спа център. В далечината жени се гмуркат по време на отлива и събират водорасли, които ще бъдат изнасяни по света за лекарства, храна и козметика.

Отпивам от чаша сок от тамаринд и цвекло, докато тя го смесва с кокосово масло и сол, за да създаде скраб за тяло. Беше дълъг полет и влязох в спа центъра изтощена, но си тръгвам в състояние на блаженство.


Ние - четирима души - сме в Занзибар в Lux Marijani, нов курорт с 82 стаи на североизточното крайбрежие. Това е идеалното място за освежаване и възстановяване на силите, преди да разгледаме този забележителен остров, който е толкова богат на история, колкото и на природни красоти.

На следващата сутрин, след вкусна закуска, се отправяме на север покрай брега, като шофьорът ни минава покрай каруци, теглени от крави с малки деца. Наричаме ги занзибарските ферарита - смее се той.


С лодка се отправяме към остров Мнемба, известен като предпочитана дестинация за почивка на милиардера Бил Гейтс и като най-доброто място за гмуркане с шнорхел в Занзибар.
Сарфраз пътува с лодка до остров Мнемба (горе) - "най-доброто място за гмуркане с шнорхел в Занзибар


"Полюс, полюс", казва капитанът Али, докато спуска седемгодишния ми син в пенливата вода. Не умея да плувам, затова вместо това гледам как Али нарязва манго, диня и ананас, които похапваме, когато останалите се връщат от гмуркане със Данио, Скарови и Морски скорпиони.


 Стоун Таун е оживеното, туптящо сърце на Занзибар. Базата ни е хотел Neela, новооткрит бутиков хотел, на крачка от музея на Фреди Меркюри. Звездата на "Куин" е израснал в Стоун Таун, а старият му дом сега е малко по-неубедителният музей.

Стоун Таун е за това да се изгубиш - казва Зак, управител на хотела. Той е прав и със сигурност е лесно да се изгубиш сред старите криволичещи улички, където зад всяка богато украсена дървена врата се крие задушената африканска, индийска, арабска и европейска история на Занзибар.

От англиканската катедрала - късноготическа сграда, построена на мястото, където някога са били продавани 60 000 роби всяка година - излизат мъже и жени с размазани с въглен кръстове на челата.


 Олтарът, научаваме с шок, е на мястото, където някога е стоял стълбът за бичуване.

Занзибар е бил център на арабската търговия с роби. До катедралата има прекрасна изложба, но за да получите по-сурова представа, посетете подземията, където са държали робите, докато ги подготвяли за продажба. Тук миналото е болезнено актуално.


Прекарваме една сутрин в пътуване до югоизточната част на острова, за да посетим пещерата Куза, където семейството ми се къпе. Вместо това се присъединявам към група музиканти, които свирят на ngomas - традиционни барабани от козя кожа - и пеят песен, наречена Jambo Jambo.

Последната ни вечер в Стоун Таун прекарваме в разходка по време на залез слънце в градините Фородхани, парк на брега на морето. Призивът за молитва в далечината се слива със звука на музикант, който свири на уд на площада, докато от един бар се носи песен на Риана.


 Малките деца ритат топка, докато майките гребат в плитчините. Един старец чупи раковини, докато по-големи момчета играят на макачу - спорт, при който се бяга от морския бряг и се скача във водата.

Изпиваме всичко за последен път, преди да се върнем в хотела.

Занзибар беше прекрасен и се надявам, че не след дълго ще мога отново да кажа "джамбо" на този най-необикновен остров.


Източник: Sarfraz Manzoor For DailyMail.


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 29 септември 21:00ч.

Странични ефекти 2013 г. ‧ Трилър/Криминале ‧ 1 ч 46 мин

Режисьор: Стивън Содърбърг
В ролите: Руни Мара Емили Тейлър Джуд Лоу Dr. Jonathan Banks Чанинг Тейтъм Мартин Тейлър

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

телец