Свързани новини

27.09.2020 19:09

К19 не е смъртоносен, колкото напролет: Оксфордският епидемиолог П.Марков

Видян 6365 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

0 починали в България С К19 в събота, отчете МинЗдрав в неделя. Епидемиологът - възпитаник и преподавател на най-престижния в света университет Оксфорд, от който светът очаква най-добрата ваксина за коронавирус до ноември Петър Марков, в момента работещ в Лондонската школа по хигиена, коментира разликата в първата и втората вълна на К19 с 40 пъти (!!!!) по-нисък от брой на починалите сега в сравнение с пролетната на седмична база в големите европейски държави, които бяха най-тежко ударени. Ученият обяснява и защо заразените изглеждат повече - дължи се на увеличения брой тестове (в Италия в момента е двойно - над 100 000 - 120 000 теста дневно и въпреки това там бройките не достигат онези нива, а починалите са 50-100 пъти по-малко, отколкото бяха всеки отделен ден). Във Facebook специалистът подробно пише:

"За разлика от Италия, Испания и Франция вече са надхвърлили собствените си пикове на инфекции от края на март. Франция го е надминала двойно. Погледнати така, данните за тези две страни изглеждат доста притеснително. Те показват, че там не се прави достатъчно за превенция и поведенческа промяна (носене на маски, спазване на дистанция и пр.) за да се контролира разпространението. По-конкретно покачването е резултат от две обстоятелства: премахване на повечето предпазни мерки от пролетта от една страна и фактора лято от друга – на хората им се иска да си починат, да се забавляват и поне за малко да забравят за „мерки“.  Въпреки това тези стръмни покачвания се реализират насред лято – сезонът с най-щедри възможности за поддържане на дистанция и предпазване.  Въпросът е какво ли можем да очакваме през ноември, когато атмосферните условия станат благоприятни за вируса и всички започнем да прекарваме 90% от денонощието си в затворени и зле проветрени пространства.
За щастие, втората графика носи оптимизъм. Тя показва плаваща 7-дневна средна на броя на потвърдените смъртни случаи от КОВИД-19 и на нея се вижда, че и в трите страни броят на жертвите


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

рак