29.06.2024 07:09

Как актьорът от Карибски пирати Томайо Пери преживява безброй близки срещи преди фаталната атака на акула

Видян 399 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Легендата на сърфа на Хаваите и актьор от "Карибски пирати" Томайо Пери е преживял безброй близки случаи по време на десетилетната си кариера на вълните, но никога не е очаквал да стане жертва на една от най-редките опасности: човекоядна акула.

"Това е все едно да знаеш, че можеш да се качиш в кола и да претърпиш автомобилна катастрофа", казва съпругата на Томайо, Емилия Пери, която скърби за нападенията от акули. "Не искаш, не искаш, не искаш, а после се случва."

Томайо излязъл за последен път на сърфа си малко след обяд миналата неделя и повече не се върнал. Местните сърфисти бързо открили тялото му във водата с липсващи ръка и крак, а по-късно било обявено, че е починал от нападение на акула.

Той прекарва десетилетия в сърфиране и работа като спасител на някои от най-опасните плажове в света и опасността не му е била чужда през годините, прекарани във водата.


"През 2004 г. си удари главата и получи 50 шева и 25 скоби", каза Емилия, изброявайки случаите, в които блуждаещи дъски за сърф разцепват главата на Тамайо на сантиметри от слепоочието му, или пък когато изплува на повърхността с порезна рана на крака само на милиметри от бедрената артерия.


Но нападенията от акули, които според служителите на Хавайските острови са "изключително редки", никога не са били сериозна грижа за Томайо в сравнение с другите рискове за сериозните сърфисти.

"Всички говорим за това, но ако обичаш сърфа, това няма да те спре да гребеш", казва 37-годишният Джеси Кинг, спасител, който от години работи в тясно сътрудничество с 49-годишния Томайо.

Емилия каза, че Томайо е бил също "хамалин" и "класен клоун" - забавно отношение, което му е помогнало да получи роли във филми и телевизионни предавания като "Карибски пирати", "Синьо смаляване", "Хавай 5-0" и едно в "Ангелите на Чарли", където е играл себе си.

"Толкова много се забавлявахме. Беше страхотно. Той имаше наистина красив, пълноценен живот. Беше наистина, наистина забавно. Просто постоянен смях", казва Емилия.
Томайо и съпругата му Емилия. Двойката се запознава при сърфиране през 1998 г. 5
Томайо и съпругата му Емилия. Двойката се запознава със сърфирането през 1998 г. С любезното съдействие на Christa Funk

Двойката се запознава през 1998 г., докато кара сърф на Банзай Пайплайн - риф на Северния бряг, който е известен с това, че създава една от най-опасните вълни в света. След като в продължение на няколко години се занимава професионално със сърф по целия свят, Томайо се завръща на Пайплайна през 2016 г., за да стане спасител на опасния плаж на пълен работен ден.

"Има много спасителни операции, които е извършил. Изваждал е най-добрите си приятели. Изваждал е непознати. Нищо от това не е лесно, това е много героична работа", казва Емилия и си спомня как се е молил на глас над хората на плажа, ако са имали нужда от изкуствено дишане.


"Това е лудост - всеки случай на CPR, по който е работил Томайо, се е връщал", казва тя.


Подобни действия на един от най-големите плажове за сърфисти накараха смъртта на Томайо да отзвучи по целия свят.

"Северният бряг е сплотена общност, но всъщност това е огромна сърфистка общност", каза Емилия.

"Защото в света на сърфа пътуваш навсякъде, срещаш се със сърфисти, ние сме приятели със сърфисти от Австралия, от цял свят."


Тя си спомня, че съпругът ѝ е бил "по-голям от живота", а Джеси и други приятели се съгласяват, че той е бил "невероятен човек".

"Той беше изпълнен с живот, със страст във всичко, което правеше. Никога не правеше нищо с частични усилия. Правеше всичко с пълна сила през цялото време", казва Джеси. "В която и стая да беше, той носеше със себе си светлина. Винаги намираше време само за теб."


Емилия казва, че държи на последния момент, в който е видяла съпруга си жив.

"Беше просто още един прекрасен ден", каза тя. "Той се събуди, даде ми куп целувки, каза довиждане, обичам те. След това отиде на работа и не се прибра вкъщи."


 


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 07 юли 21:00ч.

Милост

Режисьор: Дестин Креттон
В ролите: Майкъл Б. Джордан Браян Стивънсън Джейми Фокс Уолтър Макмилиън Уолтър Макмилиан

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

стрелец

Настройте този ден така, че да не се окажете във времево напрежение

Настройте този ден така, че да не се окажете във