Ще има нова вълна на коронавируса, ако процесът на ваксинация не бъде завършен до края на лятото.


Това каза служебният здравен министър при представянето на Националния план за справяне с пандемията предаде бТВ.


„Ако имаше такъв изготвен план юни-юли месец миналата година, вероятно броят на жертвите би бил много по-малък от регистрирания. Експертите не изключват последваща вълна от коронавирус и затова счетохме, че е изключително важно да бъде направен такъв план и страната да бъде подготвена с всички нейни структури за посрещане на предизвикателствата“, каза Кацаров.


Дали вълната ще е в края на лятото, или есента към днешна дата не може да се прогнозира, допълни той.


Планът се основава на няколко принципа – направени са описание на ситуацията в страната в момента, анализ и оценка на рисковете, както и оценка на наличните ресурси на здравната система. Подробно са развити и механизмите и начините за подобряване на шансовете, за да се намалят пораженията във всякакъв аспект.


Изготвена е и обща финансова сметка колко би струвало, ако се развие най-лошият сценарий, а именно вълна като тази в края на миналата година и през пролетта на тази.


„Разделили сме степените на заразяване на населението в четири групи – зелена, жълта, червена и тъмно червена, в зависимост от броя на заразените лица на база 14-дневната заболеваемост на 100 000 души, процента на пробите и броя на заетите болнични легла“, обясни Стойчо Кацаров.


Всяка една зона има и определени мерки, които ще се прилагат.