08.01.2015 14:01

Кери идва в София

Видян 1465 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Държавният секретар на САЩ Джон Кери ще направи неколкочасова визита в България на 15 януари 2015 г. Това съобщиха за АФЕРА източници от специалните служби. Визитата на Кери щяла да е демонстрация, че САЩ гледат на България като на сигурен партньор в офанзивата срещу Русия и управлението на Владимир Путин. Посещението щяло да даде старт и на темата за добив на „шистов газ“ у нас, както и да осигури одобрение от България на Трансатлантическото споразумение между ЕС и САЩ.

Инспекцията на американския първи дипломат ще включва среща с президента Росен Плевнелиев, с премиера Бойко Борисов, както и с външния министър Даниел Митов, който преди да стане част от служебния кабинет бе служител на Американския демократически институт в Брюксел. Разбира се, очаква се Джон Кери да декларира обичайната подкрепа за реформи, както и за осигуряване на енергийна независимост на България, да призове за приемане на арабски бежанци. Кери ще благодари за усилията на българската армия за борбата с тероризма в Ирак и Афганистан, както и да изтъкне колко стабилен партньор е България като член на НАТО.


Джон Форбс Кери е държавен секретар на САЩ във втората администрация на президента Барак Обама. В щатската политика е известен като зет на производителите на кетчупи Хайнц и неуспял кандидат-президент. Преди това е сенатор от щата Масачузетс, седмият най-старши сенатор и председател на Комисията по външни работи на Сената на САЩ. Номиниран е за държавен секретар на САЩ от президента Барак Обама на 21 декември 2012 г.


Посещението на Джон Кери в България може да се разглежда и като следващата стъпка към задълбочаване на кризата в отношенията между България и Русия, както и между България и Турция. Последиците от това ще са за България, а Кери отдавна ще е забравил, че е идвал в София.


Последната визита на американски държавен секретар в България бе на Хилари Клинтън в началото на 2012г. След визитата Борисов замрази строителството на АЕЦ „Белене“. След визитата на трима сенатори на САЩ в София през миналото лято и Пламен Орешарски спря строителството на газопровода „Южен поток“ на българска територия.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

скорпион

Абсолютно безстрашно днес ще се противопоставяте на нормите

Абсолютно безстрашно днес ще се противопоставяте на