Свързани новини

15.11.2013 16:55

Китай разреши по две деца в семейство

Видян 1433 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Китай облекчава политиката за едно дете на семейство, като вече ще позволява двойките да имат две деца, ако от един от родителите е единствено дете, отбелязват БиБиСи и АП, които се позовават на китайски правителствен документ, представен от „Синхуа".


Политиката на едно дете в семейство не се отнася за живущите в селата и етническите малцинства. В някои райони е позволено семействата да имат две деца, ако първото е момиче.


Китай наложи политика за едно дете в края на 70-те години на XX век, за да намали ръста на населението. В момента в Китай живеят около 1.34 милиарда души, като 110 милиона души са над 65-годишна възраст. До 2050 година повече от ¼ от китайското население ще бъде над 65 години, а по-младите генерации ще бъдат изправени пред безпрецедентни затруднения да се грижат за застаряващото население.


Когато децата достигнат работна възраст, тя или той най-вероятно се грижат за двама родители и общо за четири дядовци и баби.


Феноменът 4-2-1 в Китай води и до застаряване на нацията. В тази схема едно семейство има само едно дете. От друга страна двамата родители също са единствени деца в своите семейства, като се грижат и за майките и бащите си, и за своите баби и дядовци.


Китай също премахва силно критикуваната система от трудови лагери. В създадената от преди половин век мрежа от лагери има хиляди затворници, които са „превъзпитавани" или както е познато в Китай - "laojiao".


В страната специални органи имат власт да вкарват китайци в тези лагери с години без да е провеждан съдебен процес. Китайски лидери обявиха, че искат да реформират системата.


Решението за лагерите е „част от усилията за подобряване на човешките права и практиките на правораздаване", отбелязва „Синхуа".


Сред други реформи са и намаляване на престъпленията, които водят до налагане на смъртно наказание.


Ходът идва няколко дни след пленума на Комунистическата партия, на който се приеха икономически реформи за следващото десетилетие.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес професионалните ви умения ще бъдат високо оценени

Днес професионалните ви умения ще бъдат високо