Кметът води 4-та градска и Автотранспорта към фалит, не дава гласуваните от СОС средства: Григорова

Свързани новини

24.07.2024 14:07

Кметът води 4-та градска и Автотранспорта към фалит, не дава гласуваните от СОС средства: Григорова

Видян 271 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Заместник-кметът по финанси Иван Василев лично ме покани да съм сред вносителите на доклада за сливането на IV и II МБАЛ в София. Това заяви председателят на Комисия по здравеопазване и социална политика в СОС Ваня Григорова и показа есемес от Василев от 4-ти юли. Тя, заедно с председателя на групата на Местна коалиция "БСП за България" в СОС Иван Таков и съветниците Николай Велчев, Иван Виделов, Станислав Младенов и Еньо Савов, се включиха в организирана срещна с лекари от IV МБАЛ, които са против планираното сливане. На тази среща, организирана от председателя на СОС Цветомир Петров и от заместник-председателя на комисията по здравеопазване Саад Алуани и обявена публично в медиите, те не бяха поканени. Въпреки това общинските съветници от МК "БСП за България" се включиха в нея, за да обяснят и да защитят позицията си за сливането на двете общински болници пред лекарите от IV МБАЛ.

"Това, което правят в момента от ПП-ДБ-СС, е напълно безотговорно. Те подвеждат и заблуждават лекарите и сестрите в IV МБАЛ, коментира заместник-председателят на комисията по финанси Иван Таков. - Ако фалира болницата, всички ще останат без работа. А ние подкрепихме именно тяхното предложение за сливане на IV и II МБАЛ. Така ще бъде запазен изцяло персоналът, ще може да се подобри базата и да бъдат повишени заплатите. Сега изведнъж съветниците от ПП-ДБ-СС казват, че се разграничавали от тяхната общинска администрация?! Понеже имали човек, който с магическа пръчка щял да оправи IV МБАЛ. А на балансовите комисии и заместник-кметът от ПП-ДБ-СС, и от Дирекция "Здравеопазване" в СО, и общинският съветник от ПП-ДБ-СС Бойко Димитров, който е заместник-председател на комисията по финанси, подкрепиха категорично сливането. Тогава съвсем ясно питах дали има друг начин, различен от сливането, по който да спасим IV МБАЛ. Всички те ясно обясниха, че няма друг вариант".

Ваня Григорова категорично заяви, че между всички политически групи в СОС има консенсус за сливането на IV и II МБАЛ в София и той е потвърден на балансови комисии. "Алтернативата е IV МБАЛ да фалира", заяви тя. Ваня Григорова разказа, че преди повече от месец директорът на IV МБАЛ е написал писмо до Постоянната комисия по здравеопазване и социална политика, в което обръща внимание, че само с управляваното от него здравно заведение Столична община не е сключила договор за общинските дейности, които извършва.

"Този договор е ключово важен, защото едва 54% от приходите на болницата идват от Здравната каса. Всички останали са от общината, обясни Ваня Григорова. - Тоест, ако не бъде подписан договорът между общината и IV МБАЛ, болницата не може да плати дори заплатите. Те, между другото, са изключително ниски и не отговарят на никакви критерии. Разбира се, заплатите не стигат и нивата, договорени в националния колективен трудов договор. Те няма и как да бъдат постигнати, когато управляващите Столична община отказват да подпишат договор с IV МБАЛ за дейностите, които болницата така или иначе извършва".

Ваня Григорова разкри също, че от месец настоява да бъде подписан този договор, но и към днешна дата това не е направено. "Междувременно заместник-кметът по финанси Иван Василев инициира написването на доклад за сливането на IV и II МБАЛ. Този факт доказва, че нито една политическа група не е била против това сливане и всички са го преценявали като единствен изход, за да бъдат запазени болничните легла, да бъде съхранено оборудването и да не се стигне до ликвидация на IV МБАЛ", коментира тя.

Според председателя на комисията по здравеопазване и социална политика в СОС, от ПП-ДБ-СС си имат човек, на когото търсят място за работа. "Заместник-председателят на комисията по здравеопазване Саад Алуани каза, че си имат човек, когото да назначат на директорския пост на IV МБАЛ, каза Ваня Григорова. - На мой въпрос дали оздравяването на болницата, което казват, че ще направят, ще бъде финансирано, дали ще има средства да покрият задълженията й, да осигурят допълнителни средства за заплати, отговорът беше, че щели да направят анализ. Такъв анализ вече е направен. Състоянието на болницата е разгледано на балансови комисии, където всички са били съгласни, че сливането е единственият изход".

Ваня Григорова беше категорична, че казусът със сливането на двете болници показва ясно как ПП-ДБ-СС преследват единствено и само реализиране на техни кадри на различни постове на всяка цена. "Когато получихме писмо от директора на IV МБАЛ, с което ни информира, че няма подписан договор със СО, Борис Бонев поиска извънредно закрито заседание на комисията, на което да бъде разгледано финансовото й състояние. Разбира се, веднага откликнах и го свиках, а Бонев не дойде. Всичко това показва, че от ПП-ДБ-СС имат една цел - да реализират техни кадри на различни постове в общинските дружества, категорична беше Григорова. - Те нехаят за това какво се случва с общинските дружества. Отказват да подпишат договора с IV МБАЛ, незаконно отказват да отпуснат 5 милиона лева заем на автотранспорта, след като това решение беше взето от СОС. С всичките си тези действия те съвсем целенасочено водят общинските търговски дружества към фалит".


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Мицин отпадна още в сериите на коронната си дисциплина

Мицин отпадна още в сериите на коронната си дисциплина

Петър Мицин отпадна още в сериите на ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Екшън 28 юли 22:00ч.

Леон 1994 г. ‧ Екшън/Криминале ‧ 1 ч 50 мин

Режисьор: Люк Бесон
В ролите: Жан Рено Леон Натали Портман Матилда Гари Олдман Норман Стансф

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

риби