Преди две години в навечерието на националния празник - 3 март, се извиха опашки по бензиностанциите и панически се зареждаше с горива в цялата страна без обективни причини за това поведение.
02.07.2024 16:59

Комисията за конкуренция не установи нарушител при паниката за горива през 2022 г.

Видян 830 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Преди две години в навечерието на националния празник - 3 март, се извиха опашки по бензиностанциите и панически се зареждаше с горива в цялата страна без обективни причини за това поведение. Резултатът от тази паника беше повишение на цените.

Това са и аргументите на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да се самосезира - повишени цени и сигнали, съдържащи данни, че е налице непазарно поведение. Сега тя излиза и с решение. Изводът от него е, че нито една от компаниите - "Инса ойл"ЕООД и "Сакса" ООД, не са извършили нарушение. А те са проверявани, тъй като данните показват, че обекти на двете са продавали горива на завишени спрямо средните за пазара цени.

"Инса ойл" е голям вносител на горива, особено след началото на войната в Украйна. "Сакса" е един от най-големите дистрибутори и складодържатели на горива и собственик на веригата "Круиз".

На 2 март "Сакса" не получава потвърждение от "Лукойл" на заявките си за гориво, знае се, че така е било и с други заявки. Затова компанията решава да вдигне цените в своите обекти, като така ограничи търсенето, тъй като тя снабдява с горива и големи вериги като "Шел" и "Еко", разказва един от съсобтвениците тогава пред "Капитал". По-късно вечерта заявката е одобрена от "Лукойл", но паниката вече е налице. В социалните мрежи започват да се появяват снимки на опашки на различни бензиностанции, а ГЕРБ, която тогава е в опозиция, налива масло в огъня, като различни организации на партията ги разпространяват в опит да уязвят управляващите тогава от "Продължаваме промяната".


Другият участник на пазара с повишени цени във въпросния ден е "Инса ойл", като обяснението на пазара е, че причина за това са условията, при които получава доставките си.

Пълнени не само в резервоарите на автомобилите, но и в съдове, горива доведоха до това, че по данни на Българската петролна и газова асоциация за няколко часа са били продадени горива, колкото се продават от една бензиностанция за седмица.

Пред КЗК от "Сакса" обясняват събитията тогава с цената на придобиване на горивата. Паниката тогава съвпада и с повишение на цените на петрола в комбинация с поскъпването на щатския долар на международните пазари заради несигурността на доставките в резултат на нахлуването на Русия в Украйна. Дружеството свидетелства и за рязко поскъпване на логистиката. В допълнение на събитията от 2 март, когато много късно получава потвърждение на заявката си, тя се оказва под въпрос с доставките през март. Преди това на различни дати през януари и февруари е имало отказ за доставки на определени количества поради недостатъчно производство.

От "Инса ойл" свидетелстват също за нарушени и несигурни доставки от началото на 2022 г. Посочват и забавяне на танкерите, което варира от 10 до 28 дни. В резултата запасите спадат до минимум, а новите доставки са на доста по-високи цени.

КЗК цитира данни, според които петролът сорт брент поскъпва от 1 февруари 2022 г. до 4 март от 89.16 долара за барел до 110.46 долара. Макар и по-евтин, сортът Уралс следва същата тенденция.

Според позицията на "Лукойл България" пред комисията обаче доставките в тези периоди не само не са намалени, а са увеличени. Затруднения с доставките е имало само в периода 2-7 март. Посочват, че е налице засилено потребителско търсене - особено при дизела и масовия А95Н, което се задържа до 10 март, когато се връща към нормалните си равнища. "Причините за нарасналото търсене са в стремежа на стопанските субекти да направят запас, който да неутрализира, от една страна, рисковете от липса на продукт, а от друга, очерталата се тенденция към рязко покачване на международните котировки, създала предпоставки за паника и спекулации сред пазарните участници", обобщава ситуацията компанията.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 07 юли 21:00ч.

Милост

Режисьор: Дестин Креттон
В ролите: Майкъл Б. Джордан Браян Стивънсън Джейми Фокс Уолтър Макмилиън Уолтър Макмилиан

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

близнаци

Кои са приятелите ви и какво ви свързва с тях

Кои са приятелите ви и какво ви свързва с тях? Понякога