23.05.2024 17:37

Конго плаши със съд Apple заради „кръвави минерали"

Видян 355 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Демократична република Конго (ДР Конго) обмисля съдебни действия срещу американския технологичен гигант Apple, ако не успее да отговори на въпросите за веригата си за доставки на минерали в централноафриканската страна, заявиха адвокати, представляващи ДР Конго.
Адвокати от базираните във Вашингтон Amsterdam & Partners LLP и Bourdon & Associes в Париж заявиха, че са писали до американската компания майка на Apple и нейните френски дъщерни дружества на 22 април, настоявайки за отговори дали фирмата се снабдява с метали за продуктите си от конфликтни райони в източната част на ДР Конго.
Изтече триседмичен срок за отговор и "технологичният гигант запази мълчание и нито отговори, нито дори призна получаването на въпросите", се казва в изявление на правния екип.


Липсата на отговор е имплицитно признание, че въпросите, които зададохме на Apple, бяха уместни", коментира Уилям Бурдън, един от адвокатите.

ДР Конго е водещият световен производител на кобалт, ключов компонент в батериите, използвани в повечето потребителска електроника, включително мобилни телефони и електрически превозни средства.

Страната е измъчвана от десетилетия на насилие, особено на изток, свързано с десетки въоръжени групировки, включително бойци от М23, които се борят с правителството за ресурси.

На 25 април Amsterdam & Partners LLP публикува доклад, в който се твърди, че няколко компании и въоръжени групировки контрабандират минерали, добивани в бившата белгийска колония през Руанда, Уганда и Бурунди, където те се перат и "интегрират в световната верига за доставки".


Според юридическата фирма големи технологични компании като Apple, Intel, Sony и Motorola са били информирани, че металите, закупени от Руанда, са придобити от ДР Конго в "контекст на насилствена експлоатация".

Робърт Амстердам, основател и партньор на Amsterdam & Partners LLP, обвини Apple, че продава технология, "направена с минерали, произхождащи от регион, чието население е опустошено от тежки нарушения на правата на човека".


След публикуването на доклада за кръвави минерали от Amsterdam & Partners, получихме нови доказателства от лицата, подаващи сигнали за нередности. По-спешно от всякога е Apple да предостави реални отговори на много сериозните въпроси, които повдигнахме, докато оценяваме нашите правни възможности", заявиха от Амстердам.

По-рано Apple заяви, че не купува директно и не се снабдява директно с първични минерали.

Миналата година тя заяви в доклад, че няма "разумна" основа да се заключи, че някоя от топилните предприятия или рафинериите на калай, тантал и волфрам (3T минерали), както и злато (3TG), "пряко или косвено финансират или облагодетелстват въоръжени групи" в ДР Конго или съседни страни.

През март апелативен съд на САЩ отхвърли петиция за търсене на отговорност от Apple, компанията майка на Google Alphabet, Dell Technologies, Microsoft и Tesla за предполагаемо подпомагане на детски труд в минни операции за добив на кобалт в ДР Конго.


 



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 16 юни 21:00ч.

Който оцелее ще разказва

Режисьор: Сет Макфарлан
В ролите: Евън Джоунс, Уес Стъди, Сара Силверман, Джовани Рибизи, Сет Макфарлан, Нийл Патрик Харис, Лиам Нийсън, Чарлийз Терон, Аманда Сайфред

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

дева