Свързани новини

09.02.2017 17:32

Крият чия става малката банка на Ц.Василев

Видян 3503 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Въпреки че скоро стават 4 месеца, откакто определиха двамата финалисти в конкурса кой да вземе банка Виктория, а досега стъпките в търга вървяха месец за месец, никой не казва кой взема малкия трезор на банкера – беглец Цветан Василев. За пореден път 19’ опита да научи от БНБ и от класираните до наддаването каква ще бъде съдбата на финансовата институция. От централната банка полчиха въпросите ни, но не отговориха до редакционното приключване на броя на вестника, а от пресцентровете на Българо-американската кредитна банка на Цветелина Бориславова и от пиара на Д банк на близкия до ДПС бизнесмен Фуат Гювен не вдигаха телефоните си.


Въпросът става още по-важен, след като вчера бившите депутати, а сега кандидати за народни представители от Нова република Радан Кънев и Мартин Димитров поискаха от служебния премиер Герджиков и финансовия му министър Ананиев назначаване на поредни синдици във фалиралата КТБ. Причината са събраните едва 180 млн.лв. от очаквани 4 млрд.лв. активи на голямата банка на Цветан Василев при фалита, според отчет, цитиран от Димитров в Денят он ер на телевизия България он ер пред водещия Владимир Сиркаров, даден от Министерството на финансите при Борисов 2 и Владислав Горанов. Според доклада на Аликс Парсънс в срок от 1 година трябваше да бъдат събрани от 600 млн. до 800 млн. лв.


По закон синдиците се назначават от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, чиято управа се състои от петима души - един представител на Министерския съвет, един - на БНБ, един - на Асоциацията на банките в България и двама, определени от представителите на кабинета и БНБ.


Очакванията са, че продажбата на ТБ Виктория може да удвои въпросните 180 млн.лв. и поне малко да измие очите на държавата. Особено, ако са истина информациите за 120 млн.лв., похарчени за 2 години и половина за нуждите на досегашните синдици.


Конкурсът за банка Виктория, която КТБ купи буквално броени дни преди да спре работа, а основният собственик Цветан Василев да избяга първо във Виена, а след това в Сърбия, започна веднага след лятната ваканция. До 19 септември бяха събрани документите на 8 участници в конкурса, сред които – освен трезорите на Бориславова и Гювен бяха наши и чужди финансови структури, сред които дори посъветваната бързо да набира над 100 млн. капитал след стрес тестовете в бранша Инвестбанк. На 21 октомври станаха ясни двамата финалисти. Ако търгът следваше нормалния си ход, седмица след втория тур на президентските избори – около 20 ноември, трябваше да се знае и победителят. Само за сравнение, конкурсът за несравнимо по-голямата Обединена българска банка мина и замина и определянето на победител между СИБанк (Група КВС) и Банка ДСК (Група ОТР) също.


В задачата се пита защо не се дава информация какво се случва със съдбата на ТБ Виктория близо 4 месеца по-късно?    



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

овен

Ден да се съсредоточите върху професионалния си живот

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ден да се съсредоточите върху професионалния си живот