Свързани новини

24.03.2010 09:31

Кризата удари 80% от хората

Видян 1592 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кризата вече обхваща 80% от населението, обяви шефката на МБМД Мира Радева пред Нова телевизия. Тя посочи, че се наблюдава сериозно намаление на потребителната способност, загуба на работа и масово преминаване на половин работен ден. „Увеличаването на ДДС на 22% ще е удар срещу правителството“, убеден е Светозар Томов от агенция Скала. Той припомни, че преди време, след посещението си в Израел, премиерът Бойко Борисов заговори за намаляване на ДДС, а сега предлага точно обратното. „Това противоречие не е в негова полза“, смята Томов. Той предупреди и че вдигането на ДДС ще доведе до още по-голямо изсивяване на икономиката, намаляване на приходите от данъци и свиването на потреблението. Кризата сваля доверието в управлението, сочат данните на социолозите. Хората, които не харесват правителство, остават в позицията „Всички са маскари“, а не пренасочват доверието си към друга политическа сила, коментира Мира Радева. Тя обаче допълни, че независимо от тежката ситуация, нарастващото напрежение и недоверие за първи път в страната ни има правителство с толкова високо одобрение.


България трябва спешно да ограничи публичните разходи, въпреки социалното недоволство, за да избегне финансова нестабилност като тази в Гърция, която може да застраши опитите на страната да се присъедини към еврозоната. Това предупреждение отправи агенция Франс-прес, цитирана от БНР. Агенцията се позовава на мнения на български икономисти и анализатори. „Правителството изразходва средства, с които просто не разполага“, заяви Георги Ангелов, старши икономист от института Отворено общество, цитиран от Money.bg.


Заради валутния борд България приключи 2009 г. с най-ниския бюджетен дефицит в ЕС в размер на 529 млн. лв., равняващи се на едва 0,8 на сто от БВП. Но цената за добрия показател е задържането на държавните плащания по договори към частни дружества в началото на 2010 г., като размерът на тези задължения е между 1 и 1,5 млрд. лв., допълва агенцията.


Недостатъчната събираемост през първите месеци на 2010 г. доведе до недостиг на средства в размер на 499 млн. лв.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.media си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 30 септември 21:00ч.

Дете 44 2015 г. ‧ Трилър/Криминале ‧ 2 ч 17 мин

Режисьор: Даниел Еспиноса
В ролите: Том Харди Лео Демидов Гари Олдман General Mikhail Nesterov

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

телец