Конституционният съд (КС) отхвърли като неоснователно искането на Кирил Петков да бъде изслушан по делото за указа на президента Румен Радев за назначаването му за министър на икономиката в първото служебно правителство тази година.
Напомняме, че преди време КС изслуша бившия депутат от БСП Иван Иванов. Тогава той  беше назначен за зам.-министър на вътрешните работи, но бързо уволнен, защото е бил представител на силовата групировка СИК в родния си град Шумен. Той бе първият, явил се с адвокат в КС - Петър Илиев - Барбадоса, тогава юрист на БСП.

Законът за Конституционен съд допуска възможност за конституиране като заинтересована страна само на изрично посочени лица: на действащ народен представител, когато се установява дали е в несъвместимост, на действащ конституционен съдия в процедура по снемане на имунитета му, както и на действащ президент и вицепрезидент в случай на импийчмънт. Във всички други случаи заседанията на КС се провеждат без участието на заинтересовани институции и лица, аргументират се съдиите. Освен това решението по делото на Кирил Петков няма да се отрази на актуалния му статус, тъй като той вече не е министър.

Делото за гражданството на Петков бе заведено от депутати от ГЕРБ. Те атакуваха пред КС президентския указ от 10 май за назначаването на служебния кабинет в частта, с която Петков е определен за министър. Преди това ИТН разгласиха информацията, че Петков има двойно гражданство - българско и канадско. По Конституция членове на Министерския съвет могат да бъдат само български граждани.

Очаква се КС да заседава по делото идната седмица, вече в течаща кампания, а след това да излезе и с решението си.

Снимка: БГНЕС