20.03.2009 08:38

Кунева: "БГ трябва да инвестира повече в защита на потребителите!"

Видян 1506 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Мисля, че би било много хубаво, ако Българската държава инвестира повече средства от бюджета в програми, свързани с информация за защита на потребителите и повече проверки на пазара." Това каза еврокомисарят за защита на потребителите Меглена Кунева, предаде БГНЕС. Според Кунева в мерките, насочени към противодействие на икономическата криза, трябва да има и предпазване на потребителя от нечестни търговци. На въпрос дали България трябва да получи подкрепа от Европейския съюз, не само в областта на еврофондовете, но и за други администрации, насочени към защитата на потребителите тя отговори, че в нейната генерална дирекция няма искане за оказване на специфична помощ на България. Тя посочи, че поддържа постоянна връзка с Комисията за защита на потребителите/КЗП/ и Министерството на икономиката и енергетиката/МИЕ/ и ако те формулират такова искане, тя ще го приеме като задача. "Въпросът е да се формулира точно какво очакваме от Еврокомисията – от каква помощ има нужда България”, каза Кунева и допълни, че „не е нормално Прокуратурата да се грижи за качеството на сиренето при положение, че в Закона за храните е казано кои са органите, които трябва да се занимават с него”. "Убедена съм, че един прокурор знае по-малко за състава на сиренето, отколкото Националната ветеринарно-медицинска служба”, коментира още Кунева. Тя каза, че помощ в това отношение се оказва постоянно към всички страни от Генералните дирекции на ЕС.
Комисар Кунева изготвя всяка година индекс на потребителите в Европейския съюз. Според нея, той показва, че българският потребител е недоволен, но не се оплаква. "Това е много силен сигнал към институциите, очевидно има нарушена връзка на доверие”, смята тя. Тя каза още, че проблемите идват от неефективното прилагане на закона и липсата на активност от страна на обществото. През април на конференция в Лисабон комисар Кунева ще изнесе лекция на тема "Потребител по време на криза”, която ще изнесе и в България след това. Днес еврокомисар Меглена Кунева откри и нов информационен център на ЕС, който се намира на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви” 123. Чрез офиса гражданите ще могат да научат повече за дейността на ЕС и институциите към него. Той бе открит от детски хор, който посрещна Меглена Кунева с химна на Европа – "Одата на радостта”. С него информационните центрове стават общо 14.



Добави в:

Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 07 юли 21:00ч.

Милост

Режисьор: Дестин Креттон
В ролите: Майкъл Б. Джордан Браян Стивънсън Джейми Фокс Уолтър Макмилиън Уолтър Макмилиан

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

риби

Днес може лесно да общувате и да изразявате чувствата си

Днес може лесно да общувате и да изразявате чувствата