Свързани новини

02.11.2020 09:24

Лъжат ли, че леглата за пациенти с К19 не стигат?

Видян 4192 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

      Болни умират, защото няма къде да ги настанят. В цялата страна започва да има недостиг на леглата за лечение на коронавирус,   съобщават шефове на клиники и чиновници от МЗ. Същевременно съотношението между реално настанени по болници и заявения капацитет ясно говори за съвсем друга картина и предизвиква въпроси.
Припомняме, че в България има 40 хил. места и 2300 легла за интензивно лечение, както твърдеше и миналата седмица здравното министерство. От тях 300 са интензивни само в София. Към 00:00 часа на 1 ноември хоспитализираните у нас са 2612 души и 166 са настанени в интезивните отделения, сочат данни от Единия информационен портал за К19. Как  е възможно  да се твърди, че местата са пред изчерпване  при заети едва  6,5% общо и само 7.22% от тежките.

 “В Александровска болница няма свободни легла за заразени с коронавирус. Като едно от най-големите лечебни заведения на територията на София, а и на страната, ще трябва да открием още едно К19 отделение. То ще бъде с капацитет от около 25-30 легла. Ако след Нова година обстановката не се успокои, ще преобразуваме и други отделения”,  заяви преди седмица новият шеф на лечебното заведение проф. Борис Богов.



В неделя обявиха, че и леглата в Инфекциозната клиника в Пловдив също са изчерпани. Същевременно през последните седмици в новините се съобщава, че например в болниците в Гоце Делчев и Разлог вече няма места за болни от К19. Близо до критичния праг са и болниците в Сандански и Благоевград. Тревожна се оказва и ситуацията в Търговище, където няма никакви свободни места, в Бургас се наложи частни болници да разкрият легла за пациенти с корона, а К19-отделението на белодробната болница в Благоевград е заето 130% от капацитета. Подобна е и картината в други населени места у нас.
„С колко е увеличен капацитетът на болниците?”, запита в тази връзка журналистът от Свободна Европа Полина Паунова. Според справка още през март-април интензивните легла бяха под 2000 и тогава от НОЩ твърдяха, че няма място за паника и ще има нови места, които сега са вече над 2300. „За шест месеца колко хиляди са тия интензивни легла, че при 149 случая (в интензивни отделения) в болниците няма места за прием?”, недоумява сега Паунова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби