Свързани новини

10.10.2017 17:46

Личните данни на над милион деца изтекоха в интернет

Видян 2524 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Личните данни на над 1,2 млн. или всички български деца са изтекли в интернет пространството от сървър на Министерството на образованието. Те са били достъпни в продължение на дълъг период от време, без идентификация за всеки, които е знаел интернет адреса.  Технически не е било проблем да се източат имената, възрастта, точните адреси и посещаваните училища за всички български деца в образователната ни система (включително и тези в предучилищна възраст), съобщава сайтът bivol.bg



 Става дума за вътрешна страница в платформата Посещаемо и безопасно училище. Тя беше представена от МОН като средство за борба с отпадането от училище. Проектът се реализира след решението на Министерски съвет от 5 юли 2017 г. за създаване на Механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителната училищна и предучилищна възраст.



Главен инициатор и пиар на тази система е небеизвестната Деница Сачева, за която преди време 19’писа как е придобила  28 декара земя на морето (б.р в община Шабла при Крапец – в зоната на супер елитните голфигрища) само за 21 814 лева при реална цена 400 000 лв.  и 111 кв.м. апартамент в София само за 47 750 лева.



Понастоящем Сачева е зам-министър на образованието, след като преди това бе заместник-министър на труда и социалната политика в кабинета Борисов 2, а после бе назначена за съветничка на служебния здравен министър Илко Семерджиев.
Безопасността на сайта обаче е под всякаква критика, както се вижда още от страницата за идентификация, която не е защитена с криптиращ протокол и паролите могат да бъдат прочетени от всеки злонамерен хакер. Компрометирането на потребителските имена и пароли би довело до пълен достъп до системата от лица, които не би трябвало да имат такъв. Така по изключително лесен начин могат да се съберат пълните данни на дете: три имена, възраст, настоящ и постоянен адрес, ако детето посещава училище – кое е то.



От Министерството на образованието и науката (МОН) ще сезират прокуратурата и Комисията за защита на личните данни заради предоставен линк за достъп до платформата Посещаемо и безопасно училище. Това обяви на извънредна пресконференция зам.-министърът на образованието Деница Сачева.



По думите й човек, който е част от екипа от 11 632 души, които обхождат адресите на деца за връщането им в училище, който е подписал декларация за конфедиенциалност, е предоставил своя линк с генериран формуляр на журналист.  Във формуляра за обход се съдържат трите имена и адреса на детето, датата, часът, когато домът му е посетен от екипа. ЕГН-то е криптирано. Човекът, извършил това нарушение, е от София. Все още не е установено кой точно е той, допълни зам.-министърът.
Сачева уточни, че през линка се стига до въпросния формуляр.



 Като грешка бе посочено, че с промяна на символ в линка ставали достъпни вече генерирани формуляри (б.р  именно по този начин могат да се видят данните на други деца изключително лесно само с промяна на символ).








Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби