Свързани новини

01.12.2009 09:50

Лисабонският договор влиза в сила

Видян 1170 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Днес в португалската столица ще се състои тържествената церемония по случай влизането в сила на Лисабонския договор, съобщава БГНЕС.


В церемонията ще вземат участие първият президент на Евросъюза Херман Ван Ромпьой и върховният представител по външната политика на ЕС Катрин Аштън. Сред участниците ще са и Фредерик Рейнфелд, премиер на Швеция, председателстваща понастоящем съюза, председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу и председателят на Европарламента Йежи Бузек. Процесът на ратификация на Лисабонския договор, подписан от лидерите на страните-членки на ЕС в Лисабон през декември 2008 г., бе официално завършен през ноември т.г. с предаването му на съхранение в Министерството на външните работи на Италия, явяваща се страна-депозитар по договора. Документът отнесе в Рим Ян Фишер, премиер на Чехия - страната, чийто президент Вацлав Клаус бе последният, поставил подписа подир дълги отлагания.


Лисабонският договор, влизащ в сила днес, поставя началото на един по-хомогенен Европейски съюз. Документът предвижда ред институционални реформи, чиято основна цел е оптимизирането на структурата на управлението на ЕС, като се отчита разширението на Съюза. С ратифицирането му за пръв път бяха въведени постът президент на ЕС, избиран с 2,5-годишен мандат, и постът върховен представител по външната политика, и също така бе предвидена възможността за излизане от съюза.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 26 май 21:00ч.

Измет

Режисьор: Стивън Долдри, Кристън Дюрвурт
В ролите: Руни Мара Сестра Оливия Мартин Шийн Father Juilliard Вагнер Моура Хосе Анджело

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Ще изглеждате доволни от себе си

Ще изглеждате доволни от себе си и в съгласие със